Euharistijsko slavlje u zagrebačkoj prvostolnici predvodio je zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski u koncelebraciji sa svećenicima iz domovine i inozemstva, a prisustvovali su predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i ostali uzvanici

“Svijetom je bijelim poći, al’ doma je uvijek doći, ikad ne zaboravi”, slogan je trećih Hrvatskih svjetskih igara (HSI) koje od 21. do 26. srpnja u Zagrebu okupljaju 750 amaterskih sportaša hrvatskih korijena iz 25 zemalja, koji se natječu u 16 sportskih disciplina. Želja organizatora, Hrvatskoga svjetskog kongresa, je promicanje zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske.
Uoči otvaranja Igara u ponedjeljak, 21. srpnja euharistijsko slavlje u zagrebačkoj prvostolnici predvodio je zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski, u koncelebraciji sa svećenicima iz domovine i inozemstva, prenosi portal Glasa Koncila http://www.glas-koncila.hr
“Hrvatske svjetske igre, premda se tako zovu, više su od sporta, i više od igre. I to je znak ovog trenutka, znak povezivanja i želje za zajedništvom. Znak želje da se ne zaboravi podrijetlo, da se ne prekine veza, ona duhovna, katolička, narodna. Znak da vjerujete u domovinu svojih djedova i baka, očeva i majki. Želio bih da svi vi, koji ste došli iz raznih zemalja, ali iz istoga korijena hrvatskoga, i vi koji trajno boravite u ovoj našoj domovini, prepoznate Božje djelovanje koje nas zbližava i tako otvara nove mogućnosti, nove perspektive naroda i pojedinaca”, napomenuo je biskup Gorski.
Istaknuo je kako su zagrebačka katedrala i grob blaženoga Alojzija Stepinca mjesto dobrodošlice, jačanja i hrabrenja u vjeri i djelovanju svih hrvatskih vjernika. “On koji je i sam bio vrstan sportaš neka vas prati svojim blagoslovom, ne samo tijekom ovih Igara, nego i tijekom vaše životne trke da prispijete svome trajnome cilju, svome Bogu i Spasitelju”, rekao je biskup. Pozdravnu riječ uime Hrvatskoga svjetskoga kongresa uputio je Šimun Šito Ćorić, koji je podsjetio kako se u zagrebačkoj prvostolnici više od devet stoljeća okupljaju i mole hrvatski vjernici.
Na euharistijskom slavlju bili su predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i ostali uzvanici. Svečanost otvorenja Hrvatskih svjetskih igara nastavila se na Trgu bana Josipa Jelačića mimohodom sudionika i prigodnim glazbenim programom.
(IKA)