Više od 700 hrvatskih sportaša iz dijaspore pristiglo je proteklih dana u Zagreb. Prevaliti tisuće kilometara kako bi bili dio najveće sportske fešte hrvatskih iseljenika nije bilo problem za sudionike trećih Hrvatskih svjetskih igara

Više od 700 hrvatskih sportaša iz dijaspore pristiglo je proteklih dana u Zagreb. Mnogi od njih su po prvi put u zemlji svojih predaka, dok oni koji su već ranije sudjelovali u Crolimpijadi nisu htjeli propustiti priliku da opet dođu u Hrvatsku. Prevaliti tisuće kilometara kako bi bili dio najveće sportske fešte hrvatskih iseljenika, nije bilo problem za sudionike trećih Hrvatskih svjetskih igara.
Za karatista Axela iz Čilea Igre su bile motiv da napokon upozna zemlju svojeg podrijetla. Od pete godine je aktivni član hrvatske zajednice u Santiagu i za ove Igre trenirao je u Clubu Estadio Croata. Mauricio Muñoz Gonzales iz Cochabambe u Boliviji natjecat će se u tenisu i najviše ga veseli činjenica što će upoznati Hrvate iz čitavog svijeta.
Argentinci su stigli u većem broju – više ih je od dvadeset – i natječu se u nekoliko od ukupno 13 disciplina. Zanimljivo mi je to što su se dva oca odlučila natjecati s veteranima kako bi mogli sa svojim sinovima.
Uvjerena sam, piše Mariana Campera, da će ove Igre biti nekima baš ono što je meni bio tečaj hrvatskoga jezika. Kad sam krenula iz Buenos Airesa, nisam ni slutila da će taj tečaj biti “most” u novi život.
Prijašnje Hrvatske svjetske igre, održane 2006. i 2010. u Zadru, neke su ljude potaknule da pokrenu poslove u Hrvatskoj, neki su ovdje upisali studij, a neki upoznali buduću “bolju polovicu”.
Na Glasu Hrvatske možete pratiti najnovije informacije o Hrvatskim svjetskim Igrama, i to na četiri jezika. Pogledajte španjolsku verziju ovoga bloga.
(HRT)