HMI je u suradnji s Hrvatskom školom – Boston (SAD) i Zakladom za hrvatske studije (Sydney, Australija) pokrenula multimedijalni projekt Igračka u srcu, inspiriran hrvatskom tradicijskom kulturom. To je projekt međunarodne kulturne suradnje s ciljem poticanja i razvoja kreativnosti djece i mladih uz učenje i promociju hrvatske tradicijske kulture te njegovanje hrvatskoga jezika.

KUDH Bodrog iz Monoštora može se pohvaliti brojnom dječjom folklornom skupinom, a upravo ovi najmlađi članovi Bodrogove obitelji dio su projekta Hrvatske matice iseljenika Igračka u srcu. A s obzirom na njihov uzrast, jer neki od njih još nisu ni stasali za školu, dječje igre itekako im pristaju. Naravno, uz šokačku nošnju.
Milica Šarković tek je stasala za školsku klupu i učenica je prvog razreda hrvatskog odjela. Pored školskih obveza stiže i na folklor.
Godinu dana od Milice starija je Ana Kusturin, ali već ima dvogodišnji staž u folkloru.
Marko Brdar također se može pohvaliti da je već dvije godine aktivan član Bodrogove dječje skupine. Anja Šeremešić je također poželjela s nama podijeliti svoje dvogodišnje iskustvo u Bodrogu. Među najmlađim Bodrogovim članovima je i šestogodišnja Vanja Zetović. Slične su i priče drugih mališana. A svi oni vrijedno su učili stare dječje igre iz Monoštora kako bi se što bolje predstavili u projektu čiji su dio.
Međunarodni projekt Igračka u srcu projekt je Hrvatske matice iseljenika koja surađuje s Hrvatskom školom u Bostonu. Voditeljica dječje folklorne skupine Bodroga Sonja Periškić, koja je u pozitivnom smislu i krivac što su monoštorska djeca dio ove priče, pojašnjava da su u realizaciju uključene hrvatske škole i udruge kako iz Hrvatske tako i iz dijaspore.
»Cijela priča je zamišljena tako da djeca kroz igračke i dječje igre uče o svojoj tradicijskoj kulturi na jedan njima razumljiv i prihvatljiv način. To što smo mi postali dio projekta slučajnost je koja se dogodila tijekom jednog znanstvenog skupa u Hrvatskoj matici iseljenika. Dopredsjednica KUD-a Hrvata Bodrog Anita Đipanov-Marijanović na tom skupu izložila je moj diplomski rad čija su tema upravo bile dječje igre iz Monoštora. Tema je zainteresirala mjerodavne u Hrvatskoj matici iseljenika, koji su nas pozvali da se priključimo projektu. Naše sudjelovanje podrazumijeva video prikaz starih dječjih igara i izradu tradicionalnih igračaka, što će raditi djeca u našoj školi«, kaže Periškić.
Njen diplomski rad koji je radila na Filozofskom fakultetu u Zagrebu bavi se dječjim igrama iz razdoblja XX. stoljeća.
A djeca u Monoštoru nekada su se igrala brojalica, »guščica«, »skače vrabac u kolo«, »ide maca oko tebe«, »erberečke«… Neke od tih igara mališani su znali, ali za »guščice« i »erberečke« i neke od brojalica prvi su puta čuli u Bodrogu. I ne samo da su čuli već su ih i naučili. A kako se to igraju monoštorska djeca, vidjet će se i dalje od Monoštora, jer će dječje igre iz Monoštora biti dio multimedijalne prezentacije koja će biti dostupna Hrvatima i njihovoj djeci, ma gdje živjeli. (Hrvatska riječ)