Prvi nastup klokotički tamburaški zbor imao je u lipnju u prepunoj klokotičkoj crkvi, a otada su nastupali još pet puta u klokotičkoj i vodničkoj crkvi na nedjeljnim svetim misama

Četrnaest tamburaških početnika postavili su temelje prvog karaševskog tamburaškog zbora prošle godine, u studenome. Unatoč tome što karaševskim Hrvatima nije svojstvena tamburica, niti se tko sjeća da se ikada na tamburicama sviralo na nekoj karaševskoj svadbi ili na bilo kojem drugom veselom događaju u ovim krajevima.

Stari su muzikanti, kako ih pamte, svirali violinu, kontrabas ili lupali u bubanj. Nerijetko se svirala i frula. Nešto se kasnije tim tradicionalnim instrumentima pridružila i harmonika, a ona s vremenom među njima dobiva najvažniju ulogu. U modernim vremenima javljaju se elektronske orgulje i, ovisno o situaciji, saksofon. Današnji karaševski folklorni repertoar je srpski ili rumunjski. Od tradicionalne karaševske svirke ostalo je još nekolicina audio-snimaka u arhivima, ali većina onog što je sačuvano nosi, nažalost, ožiljke rumunjske folklorne interferencije.

Velečasni Petar Dobra, župnik u Klokotiču, objasnio je kada i kako su kod nas ovdje dospjele tambure: „ Prije par godina kontaktirali smo Hrvatsko veleposlanstvo u Bukureštu i rekli im da želimo nabaviti nekoliko tamburica, a poslije ćemo tražiti mladiće koje su željni svirati. Rekli su da nam mogu, za početak, financijski podržati u nabavi deset takvih instrumenata, ali da se mi osobno interesiramo o cijeni i ostalim uvjetima nabave.

Onda smo ja i vlč. Marijan Tjinkul iz Lupaka stupili u kontakt s gospodinom Katulićem iz Velike Gorice i naručili izradu tih instrumenata. Kada smo u siječnju 2013. otišli tamo na svećenički tjedan, već su bile izrađene četiri tambure, koje smo ponijeli doma. Nakon nešto vremena dovršili su i ostalih šest, pa je ambasada za sve to platila, preko Hrvatske Matice Iseljenika, 3600 eura“.

Tamburice su stajale, s inventarom, u klokotičkom župnom domu sve do pred kraj 2015. kada, na poziv velečasnog Petra Dobre, u Klokotič stiže velečasni Branko Kornfeind, župnik u austrijskom Gradišću i, usto, vrsni tamburaš. On je skupio sve mlade zainteresirane za sviranju tamburica i počeo ih podučavati. Za početak stvara dvije grupe, ali kasnije se usredotočuje samo na odrasle.

Otada dolazi još dva puta nakratko u Klokotič, za Uskrs i na početku kolovoza 2016. Pri svakom kratkom posjetu vježba s novostvorenim zborom, ali najviše vremena podučava putem interneta, šaljući tamburašima note i upute za sviranje neke nove pjesme.

Prvi nastup klokotički tamburaški zbor imao je u prepunoj klokotičkoj crkvi, 12. lipnja ove godine, kada je četrdeset pet mladića i djevojaka dobilo sakrament svete potvrde. Otada su nastupali još pet puta u klokotičkoj i vodničkoj crkvi na nedjeljnim svetim misama.
(www.zhr-ucr.ro)