Informacije su dostupne za preuzimanje u digitalnom obliku na mrežnim stranicama Kongresa

Hrvatski svjetski kongres u Austriji izdao je brošuru namijenjenu u prvom redu studentima, ali i svim dobnim skupinama kako bi se lakše uklopile u novu sredinu.

Informacije su dostupne za preuzimanje u digitalnom obliku na mrežnim stranicama Kongresa.

Na sljedećem linku nalazi se popis gotovo svih sveučilišta i visokih škola u Austriji: www.studieren.at .

Na sljedeća dva nalaze se dva velika popisa bachelor i master programa u Austriji: www.bachelorsportal.eu,www.mastersportal.eu

Uvjeti za upis se razlikuju od sveučilišta do sveučilišta. Uvjeti za upis na Sveučilište u Beču su:
završena četverogodišnja srednja škola, položena matura, znanje njemačkog jezika B2 razine (ako se radi o parcijalnom polaganjuispita, priznaje se isključivo B2/2 razina, ne B2/1!).

Postupak prijave za studente koji su srednju školu završili u državi članici EU. Online prijava na univis.univie.ac.at Obratiti pozornost na rokove prijava!
studentpoint.univie.ac.at

Za online prijavu potrebno je skenirati sljedeće dokumente:
potvrdu o položenoj maturi, svjedodžbu četvrtog razreda srednje škole, potvrdu o B2 razini njemačkog jezika, putovnicu ili osobnu iskaznicu, potvrdu o promjeni prezimena (za one koji su mijenjali ime ili prezime), ispisnicu (za one koji su već studirali ne nekom fakultetu u Austriji).

Potrebne dokumente treba osobno dostaviti  Sveučilištu (nakon online prijave).

Molimo, obratite pozornost na rokove dostave dokumenata na navedenom linku!

Građani EU oslobođeni su plaćanja školarine tijekom cijelog studija. bacherol/diploma studenti mogu dobiti još dva dodatna semestra besplatno, a master studenti jedan semestar dodatno besplatno. Nakon proteka dodatnih semestara, plaća se puni iznos od 382,06 € (tu je uključen i iznos koji se uplaćuje studentskoj uniji).

Svi studenti tijekom studija moraju plaćati iznos od 18,70 € semestralno studentskoj uniji u koji je uključeno i osiguranje.

Važno je uplatiti iznos studentskoj uniji u rokovima, koji se mogu pronaći na navedenom linku. Također su navedeni i produljeni rokovi za plaćanje iznosa studentskoj uniji.

Informacijeo načinu uplate studentpoint.univie.ac.at.

Postupak je nešto drugačiji za upis na fakultete koji imaju prijemni ispit. Slijedi popis fakulteta koji imaju prijemni ispit a neki od njih traže C1 razinu znanja njemačkog jezika: aufnahmeverfahren.univie.ac.at.

Potrebna je važeća putovnica ili osobna iskaznica, potvrda o maturi i svjedodžba, originali ili ovjerene i prevedene kopije (na njemački ili engleski), certifikat ili potvrda o B2/2 razini njemačkog jezika

Popis certifikata koji će se uzeti u obzir: studentpoint.univie.ac.at

Ako nemate certifikat, a govorite njemački, morate položiti jedan od navedenih ispita.

Građani EU mogu studirati na Sveučilištu u Beču isključivo ako zadovoljavaju traženu razinu njemačkog jezika (neka druga sveučilišta, koja omogućuju studiranje na engleskom jeziku, ne traže znanje njemačkog jezika).

Neki fakulteti traže dodatne certifikate i uvjerenja, više na sljedećem linku: studentpoint.univie.ac.at.

Broj socijalnog osiguranja (e-card), ako ste osigurani i Austriji, ispisnicu, ako ste bili upisani na neko drugo sveučilište u Austriji, potvrdu o promjeni imena ili prezimena, ako ste mijenjali ime i prezime te fotografiju za studentski identifikacijski dokument (dimenzije kao za putovnicu).

Otprilike dva tjedna nakon uplate iznosa studentskoj uniji, Sveučilište će dostaviti odgovarajuće dokumente na vašu adresu.

Sljedeći postupak prijave odnosi se na studente koji su srednju školu završili izvan države članice EU (ovaj postupak se odnosi na hrvatske državljane koji su srednju školu završili izvan EU).

Online prijava na sljedećem linku: univis.univie.ac.at Obratite pozornost na rokove prijava!

Ispisivanje i ispunjavanje prijavnice na sljedećem linku: studentpoint.univie.ac.at

Slanje pravilno ispunjene prijavnice i ostalih potrebnih dokumenata (bez osobne predaje!). Dokumenti i prijavnica šalju se poštom ili dostavljanjem u plavi poštanski sandučić Ureda za upise na Sveučilištu (ne e-mailom i faksom!).

Potrebna je ispunjena prijavnica, dvije kopije svjedodžbe i potvrde o maturi, jedna od njih mora biti ovjerena.  Ovjerena kopija potvrde o znanju njemačkog jezika razine B2/2 (certifikati koji se priznaju su isti kao i kod studenata sa završenom srednjom školom u EU), kopija putovnice.

Svi dokumenti koji u originalu nisu na engleskom ili njemačkog jeziku trebaju biti prevedeni, i to nakon ovjere.

Dokumenti moraju biti dostavljeni do 5. rujna za zimski semestar te do 5. veljače za ljetni semestar.

U slučaju da je potrebna nadopuna dokumentacije, Sveučilište će se kandidatuobratiti poštom.

Ako je dokumentacija potpuna i dostavljena unutar rokova, Sveučilište će obavijestiti poštom ili e-mailom (provjeravati i spamfolder) kandidata da je primljen.
Potom je u propisanim rokovima potrebno osobno dostaviti: obavijest o primanju na Sveučilište, važeću osobnu iskaznicu, fotografiju (dimenzija kao za putovnicu).

Opisani postupak odnosi na Sveučilište u Beču!

Studenti smještaj mogu osigurati na nekoliko različitih načina.

Studentski domovi su odličan izbor za studente jer mjesečni iznos najamnine obuhvaća sve režije. Važno je napomenuti da su studentski domovi u Austriji puno skuplji od onih u Hrvatskoj. Mjesečna najamnina iznosi između 200 – 400 eura, ovisno o tome radi li se o jednokrevetnoj ili dvokrevetnoj sobi. Za neke domove je potrebno javiti se i šest mjeseci unaprijed dok je za neke dovoljno javiti se i mjesec dana ranije. Domovi su dobro opremljeni, kupaonica se dijeli s maksimalno troje ljudi, zajedničke kuhinje imaju dobru opremu, gotovo svaki dom ima praonicu rublja, te mnoge druge dodatne sadržaje kao što su teretane, saune, sobe za penjanje, glazbene sobe…

Popisi svih studentskih domova u nekoliko austrijskih gradova.
Beč
Graz
Innsbruck
Klagenfurt
Salzburg
Linz
Leoben

U WG stanovima svatko ima svoju sobu, a kuhinja i kupaonica se dijele. WG stanovi su skuplja opcija od studentskih domova jer se osim najamnine plaćaju i režije, pa se minimalna najamnina kreće oko 400 eura plus režije. Kod WG stanova plaćaju se dosta visoke kaucije (ponekad i više od 1000 eura), koje se vraćaju nakon iseljenja iz stana, a moguće je da se plaća i provizija posredniku.

Iznajmljivanje stana je najskuplja opcija. Mjesečni iznos najamnine i ostalih troškova je minimalno 500 eura, a uz to treba još računati i na kauciju i proviziju.

Na sljedećim linkovima možete pronaći pretraživače WG stanova i stanova.
www.jobwohnen.at
www.studenten-wg.de
www.wg-gesucht.de
www.bazar.at
WG.Zimmer.frei.in.Wien
ProvisionsfreiWien
wohnung.frei.wien
Wohnungen-WGs-Wien
www.easywg.at

Kada se konačno smjestite, potrebno je prijaviti boravište. Boravište je potrebno prijaviti u roku od tri dana od dolaska u Austriju. Za prijavu boravišta potrebno je ispuniti obrazac koji se može pronaći i online.

Obrazac je potrebno točno ispuniti i potpisati. Osim studenta, obrazac mora potpisati i osoba koja osigurava smještaj (uprava studentskog doma ili stanodavac).
Prilikom podnošenja obrasca potrebno je imati važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu.

Više detalja o prijavi boravišta možete pronaći na sljedećem linku: www.help.gv.at

Javni prijevoz u Austriji je izvrstan. Svi veći gradovi  dobro su povezani podzemnom željeznicom, tramvajima i autobusima. Važno je napomenuti da podzemna željeznica ne radi noću tijekom radnog tjedna, već samo vikendima.

Cijene mjesečnih karata kreću se otprilike oko 50 eura, a za studente postoji mogućnost kupnje semestralne karte koja je povoljnija.

Iako Austrija za hrvatske državljane još uvijek traži radnu dozvolu, redovni studenti uz studij mogu raditi uz određena ograničenja.

Prijavu za studentski posao poslodavac mora podnijeti Servisu za tržište rada (AMS – Arbeitsmarktservice). Radna dozvola će se izdati nakon što AMS provede provjeru na burzi rada (Arbeitsmarktprüfung) tj. kada utvrdi da za taj posao ne postoji već radnik na burzi rada.

Od 1. srpnja 2011. radna dozvola će se izdati bez provjere burze rada, ako je student zaposlen do 10 sati tjedno ili do 20 sati tjedno, ako ima bakaleurat.
Radna dozvola za posao iznad 20 sati tjedno može biti izdana jedino uz provjeru burze rada.

Nakon 12 mjeseci s takvom ograničenom radnom dozvolom, studentima s hrvatskim državljanstvom omogućit će se neograničen pristup tržištu rada.  

Na sljedećim linkovima možete pronaći tražilice za posao:
www.ams.at
www.careesma.at
myjob.at
www.studentjob.at

Najvažnija studentska udruga je ÖsterreichischHochschülerinnen – undHochschülerschaft (skraćeno ÖH’) koja predstavlja sve studente i članstvo je obavezno (jedino što studenti građani EU moraju plaćati je članarina u iznosu od 18 eura semestralno). Na njihovim službenim stranicama može se pronaći mnogo zanimljivih informacija u vezi studiranja u Austriji: www.oeh.ac.at

Austrijska agencija za međunarodnu mobilnost i kooperaciju u obrazovanju, znanosti i istraživanjima osigurala je web stranicu na kojoj se mogu naći gotovo sve stipendije koje studenti mogu koristiti u Austriji: www.grants.at

Stipendije se mogu pretraživati točno po imenu ili na način da se zadaju određene preferencije.

Osim toga, stipendije se mogu pronaći na sljedećim linkovima: www.stipendium.at, www.euraxess.at

Dva sveučilišta pružaju informacije o studiranju za osobe s invaliditetom.

Prvo je Sveučilište u Beču, dodatne informacije mogu se pronaći na sljedećem linku: studentpoint.univie.ac.at, a drugo je Sveučilište u Grazu te se dodatne informacije mogu pronaći na sljedećem linku: www.uni-graz.at

U Austriji postoji sustav studentskih potpora za studente koji su roditelji. Na očeve se ta pravila primjenjuju samo ako su u braku s djetetovom majkom ili imaju zajedničko skrbništvo nad djetetom.

Maksimalna studentska potpora iznosi 8148 € godišnje (679 € mjesečno).

Granica zarade od studentskog rada od 10 000 € po kalendarskoj godini, može biti povećana za 2 988  € do 5 172 € godišnje za svako dijete, ovisno o dobi, a preduvjet za povećanje limita je obveza uzdržavanja djeteta.

Njega i odgoj djeteta do šeste godine života za vrijeme studija produljuje pravo na studentsku stipendiju za do dva semestra po djetetu.

Trudnoća tijekom studija produljuje pravo na potporu za jedan semestar.

Za dobivanje završne stipendije, uzet će se u obzir i roditeljski dopust za vrijeme porodiljnog dopusta.

Za brigu o djeci u završnoj fazi studiranja, može biti odobren i doplatak za brigu o djeci.

Beč je nedavno proglašen najboljih gradom na svijetu za život, prema tome ne treba brinuti gdje ćete provoditi slobodno vrijeme. Muzeji, kavane, kazališta, galerije, klubovi… u Beču svatko može pronaći nešto za sebe.

Gotovi svi muzeji i galerije nude popuste za studente s važećom studentskom iskaznicom, međutim treba uzeti u obzir da su cijene čak i sa studentskim popustom oko 10 eura, što se u odnosu na mnoge hrvatske muzeje čini mnogo. Na sljedećem linku nalazi se popis najznačajnijih muzeja i galerija u Beču:
www.wien.info

 Za obilazak svih bečkih znamenitosti potrebno je mnogo vremena, zato je važno dobro isplanirati vrijeme i odlučiti se što vas najviše zanima. Na sljedećem linku može se pronaći popis najznačajnijih znamenitosti: www.wien.info

Važan dio bečkog načina života su i kavane, pa bi svakako trebalo izdvojiti vrijeme i za posjet nekima od njih. www.wien.info

Ako volite shopping, izbora imate mnogo. Od samog centra grada do najpoznatije bečke shopping ulice Mariahilfestraβe, teško će biti odlučiti u koju trgovinu ne ući. www.wien.info

Nakon napornog shoppinga, svakako se treba okrijepiti i isprobati tradicionalnu austrijsku kuhinju.
www.wien.info,www.wien.info

Ako više volite adrenalinsku zabavu, svakako trebate posjetiti Prater – jedan od najpoznatijih europskih zabavnih parkova. Otvoren je tijekom cijele godine, ali sezona počinje od ožujka i traje do listopada, što znači da u zimskom periodu ne rade sve atrakcije.  Više o Prateru možete saznati na sljedećem linku: www.wien.info

Noćni život je bogat i ovdje svatko može pronaći nešto za sebe. Više o noćnom životu Beča možete sazati na sljedećim linkovima:
www.wien.info, www.likealocalguide.com

Ovim putem pozivamo studente da se uključe u rad Hrvatskog svjetskog kongresa, Hrvatske akademske zajednice i hrvatskih studentskih udruga u Austriji, kako bi u sklopu predavanja i neformalnih druženja u okviru istih, saznali za razne mogućnosti koje im se nude tijekom studija.