U Darmstadtu je oko 50 učiteljica i učitelja zajedno sa sedam koordinatora hrvatske nastave imalo priliku poslušati zanimljivo predavanje na temu „Kako preživjeti učionicu a ne izgubiti živce“, te predavanje i radionicu na temu „Medijacija u radu s djecom i mladima“

Hrvatski svjetski kongres u Njemačkoj (HSKNJ) i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) Republike Hrvatske organizirali su 14. ožujka u Darmstadtu stručni seminar za učitelje hrvatske nastave iz Njemačke i Belgije.
Viša stručna savjetnica u Ministarstvu prof. Jasna Aničić, nadležna za hrvatsku nastavu u inozemstvu, zahvalila se nastavnicama i nastavnicima na obavljanju posla koji zahtijeva stručne, sociološke i druge kompetencije, priopćuju iz HSKNJ.

Inicijativu koju je pokrenuo HSKNJ i koncept seminara koji je ostvaren u suradnji MZOS –a i HSKNJ s podjelom područja na stručni i organizacijski dio, Jasna Aničić je ocijenila najboljim primjerom suradnje između državne institucije i iseljeništva. Oko 50 nazočnih učiteljica i učitelja zajedno sa sedam koordinatora hrvatske nastave imali su priliku poslušati zanimljivo predavanje na temu „Kako preživjeti učionicu a ne izgubiti živce“, te predavanje i radionicu na temu „Medijacija u radu s djecom i mladima“. Cilj ovog seminara bila je podrška učiteljima u njihovom stručnom usavršavanju te ujedno pokazatelj pokrajinskim njemačkim ministarstvima obrazovanja kako iza ovog projekta o hrvatskoj nastavi stoji Republika Hrvatska.
HSKNJ i dalje želi pomagati da izlazak njemačkih institucija iz hrvatske nastave ne stvori diskontinuitet koji bi uzrokovao nemogućnost stručnog učenja hrvatskog jezika.
Poticanjem mladih Europljana da u iseljeništvu uče svoj materinji jezik promiče se kulturna raznolikost kao središnji element europskog identiteta. Globalizirani svijet, mobilnost, migracije i sve zahtjevnije tržište rada traži visokoobrazovane i višejezične ljude. Nakon stručnog seminara uslijedio je večernji program na kojem su bili nazočni generalni konzul Republike Hrvatske u Frankfurtu Josip Špoljarić i konzul Bosne i Hercegovine Dragan Bagarić.
(Fenix Magazin)