Poznati hrvatski akademski kipar izlagat će na dvije izložbe u Parizu, skupnoj izložbi udruženja “ArAnimA” i samostalnoj u galeriji “Nouvel Organon” na Montmartreu. Skupna izložba međunarodnog francuskog udruženja animalista “ArAnimA”, kojega je Dumančić član kao jedini Hrvat, bit će otvorena 1. listopada u pariškoj galeriji “L’Espace Beaurepaire

 

Hrvatski akademski kipar Hrvoje Dumančić, kojemu su konji glavna inspiracija umjetničkog stvaralaštva, izlagat će u listopadu na dvije izložbe u Parizu, skupnoj izložbi udruženja “ArAnimA” i samostalnoj u galeriji “Nouvel Organon” na Montmartreu. Skupna izložba međunarodnog francuskog udruženja animalista “ArAnimA”, kojega je Dumančić član kao jedini Hrvat, bit će otvorena 1. listopada u pariškoj galeriji “L’Espace Beaurepaire”.
Nakon selekcije više stotina radova pristiglih na natječaj iz cijelog svijeta, žiri Udruženja za izložbu je odabrao nekoliko desetaka slika i skulptura, među kojima je i skulptura “Castor & Pollux”, izvijestio je danas umjetnik.
Četiri dana kasnije svoje skulpture konja izložit će u privatnoj galeriji “Nouvel Organon”, čiji je vlasnik i umjetnički voditelj Kristijan Radaković, Hrvat koji živi i radi u Parizu.
Izložba je dio ciklusa te Galerije na temu ljepote, a Dumančić je prvi od četiri inozemna umjetnika koji će do kraja godine tamo izlagati.
Predstavit će svoje najnovije radove koji prikazuju “svo bogatstvo i nepoznatu raskoš unutrašnje ljepote, snage i čistoće istodobno pripitomljene i divlje plemenite životinje, ostavljajući prostor posjetitelju da na svoj način doživi ljepotu snažnih i isprepletenih emocija”.
Dumančić je u Francuskoj prvi put izlagao 2002., na prestižnom međunarodnom salonu u Saumuru, na kojem je za skulpturu “Aramis” osvojio prvu nagradu. Nakon toga više je puta izlagao na skupnim i samostalnim izložbama, među kojima se ističu izložbe iz 2009. u Saumuru te prošlogodišnja izložba konja od bronce, aluminija i terakote u Centru za kulturu u Rueil Malmaisonu. Dio njegovih skulptura nalazi se u umjetničkim zbirkama tamošnjih kolekcionara.
(Hina)