Na priznanju je zahvalio Gian Carlo Damir Murković, predsjednik Hrvatske zajednice u Trstu. Zadovoljstvo dijeli i Nevenka Grdinić, generalna konzulica Republike Hrvatske u Trstu

Predsjednica Pokrajine Trst Maria Teresa Bassa Poropat uručila je 2. travnja Hrvatskoj zajednici u Trstu Srebrni pečat. «Važnost Hrvatske zajednice u povijesti samog grada i pokrajine vrlo je značajna. Riječ je o nazočnosti koja se prikazuje na opipljiv način zahvaljujući višestoljetnom djelovanju njezinih mnogobrojnih čuvenih pripadnika koji su postali Tršćanima, tj. biskupi, pravnici, gospodarstvenici, povjesničari, književnici, umjetnici, kipari koji su svojim djelima od davnih vremena doprinijeli ugledu i društvenom, kulturalnom i gospodarskom razvoju ovog područja».
«Zahvaljujem Pokrajini Trst na ovom priznanju zbog kojeg se osjećamo počašćenima i ponosnima – izjavio je Gian Carlo Damir Murković, predsjednik Hrvatske zajednice u Trstu – tako da možemo prkositi sadašnjosti te vedrinom i obnovljenim optimizmom misliti na budućnost zajednice».
Zadovoljstvo dijeli također Nevenka Grdinić, generalna konzulica Republike Hrvatske u Trstu: «Ovo odlikovanje – izjavila je – potvrđuje odličnu suradnju između Italije i Hrvatske te prijateljstvo između naših naroda». «Zahvaljujem Pokrajini Trst – rekao je Gianni Torrenti, pročelnik za kulturu Furlanije-Julijske krajine – na dosadašnjem radu u korist vrednovanja naših zajednica. U ovom razdoblju u kojem se preispituju temelji lokalnih samouprava riječ je o obvezi koju Regija preuzima i čvrsto nastavlja radi zaštite i priznavanja manjina».
Slijedi obrazloženje dodjele Srebrnog pečata: „ Za stalno zalaganje u promicanju odnosa s ustanovama i zajednicama koje su prisutne na našem području radi unapređenja razvoja i rasta putem mnogobrojnih projekata koji vrednuju povijest Zajednice potvrđujući na takav način multikulturalnost Trsta, vrijednost prošlosti i polugu za budući napredak“.
(www.comunitacroatatrieste.it)