Nakladnička kuća Focus iz Petroşana u Rumunjskoj objavila je malu antologiju suvremenoga hrvatskog aforizma Aforismul Croat Contemporan sastavljača M. Vukovića, autora više knjiga humora i urednika web satiričnog časopisa Čvoka

Nakladnička kuća Focus iz Petroşana u Rumunjskoj objavila je ovih dana malu antologiju suvremenoga hrvatskog aforizma Aforismul Croat Contemporan sastavljača Mladena Vukovića, autora više knjiga humora i urednika web satiričnog časopisa ČVOKA. Taj agilni splitski publicist napisao je kratki predgovor antologiji, koja kronološkim redom donosi ukupno 55 aforista i to od Vesne Parun (1922.-2010.) do naših suvremenika poput Mira Radalja (1966.).
Aforizme su na rumunjski jezik preveli, što je kod tih sintagmatskih jezgrovitih tvorbi koje se igraju stilskim figurama neočekivanih semantičkih polja iznimno zahtjevno, rumunjski satiričari Goran Mrakić i Valeriu Butulescu, koji je  napisao i pogovor knjizi. Na naslovnicu antologije krasi karikatura Nikole Listeša.
Dvojezični izbor misli hrvatskih autora može se naći i na internetskoj stranici www.citatopedia.ro,  a na web adresi http://violinne.com/Ebook/Ebook_Croat/ se može listati 232 stranice e-book izdanja te antologije s umetnutim fotografijama aforista.

Zanimljivo je da u dvije dosadašnje Antologije hrvatskog humora (objavljene 1975. i 1999.) aforizam uopće nije uvrštavan. Vuković je 1993. godine objavio i prvu Antologiju hrvatskog aforizma, tiskanu u Mostaru. (R. P.)