Konferencija Neodoljiva Hrvatska održana je kao dio programa 2. Zagreb Business Summita, manifestacije pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović i gradonačelnika grada Zagreba, Milana Bandića.

Uime saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske okupljenima se obratio uvodnim predavanjem povratnik iz Australije dr. sc. Vice John Batarelo. Osvrnuo se na prošle režime kad se dijaspori nije dopuštalo da utječe na sociopolitičku situaciju u domovini.
Dr. sc. Marin Sopta, povratnik iz Kanade, od Vlade RH zatražio je više odgovornosti u politici prema iseljenicima. Ukazao je na potrebu promijene kulturne politike prema iseljenicima, potrebu konkretne i ravnopravne suradnje s hrvatskim iseljeničkim zajednicama, uspostavu centara ili instituta za učenje hrvatskog jezika i kulture po svijetu, umrežavanja istih s hrvatskim znanstvenim institucijama. Nužna je i podrška države u organizaciji modernih manifestacija na temu hrvatske kulture širom svijeta, npr. festivala hrvatskog filma s prijevodima na strane jezike, kao i snažnija podrška tiskovinama i novim medijima.
Hrvatski zastupnik u EU parlamentu, Davor Ivo Stier ukazao je na činjenicu da je Hrvatska iskusna u prihvatu i zbrinjavanju izbjeglica. U vrijeme Domovinskog rata Hrvatska je zbrinjavala više od 500.000 izbjeglica iz Hrvatske i BiH, dok se danas na razini EU-a govori o prihvatu 160.000 izbjeglica. Podsjetio je kako je Hrvatska u svojoj prošlosti imala i ekonomsku i političku migraciju, ustvrdio je da stoga ozbiljna politika ne smije dozvoliti raspravu hoće li ili neće prihvatiti izbjeglice već se za rješavanje tog pitanja treba ozbiljno pripremati jer u budućnosti Hrvatska postaje država primateljica. Vlada bi morala odgovornom politikom uključiti u svoj rad i
O odnosu medija prema hrvatskim iseljenicima, javnom mišljenju i slici hrvatskog iseljeništva u domovini koju grade, govorili su urednik Inozemnog izdanja Večernjeg lista iz Frankfurta Stipe Puđa, voditeljica Odjela za marketing Hrvatske matice iseljenika Ivana Rora i Ivo Kujundžić, urednik HRT emisije “Pogled preko granice – Hrvati u BiH”.
Na konferenciji je veliko zanimanje izazvao panel o gospodarstvu, povratnika iz Australije, odvjetnika i predsjednika Azijsko-pacifičke gospodarske komore, Dona Markušića. Putem panela predstavljeni su članovi komore, veleposlanici Republike Indonezije, Republike Koreje, Australije i Malezije sa svojim konkretnim investicijskim i gospodarskim djelovanjem za Hrvatsku. Susan Cox, veleposlanica Australije, naglasila je da Australija njeguje odnose s hrvatskih iseljeništvom i podržava iseljeničke zajednice, što se reflektira podrškom Hrvata iz Australije domovini.
Mladi povratnik u Hrvatsku Ante Lučić predstavio je Cronnection, suradnju s hrvatskim iseljeništvom kroz obrazovnu i karijernu mobilnost. Pojasnio je funkcionalnost projekta na osobnom primjeru i primjeru država koje ulažu u obrazovanje mladih na najuglednijim svjetskim obrazovnim institucijama uz obvezu povratka i zapošljavanja u državnoj upravi nakon obrazovanja za opću korisnost.
Jure Vujić govorio je o geopolitičkim aspektima iseljeništva. Danas smo članica EU i naše iseljeništvo pripada zajedničkom tržištu. O znanstvenoj diplomaciji i važnosti implementiranja nezavisnih i priznatih znanstvenika u razvoj svih državnih segmenata predavanje je održala dr.sc. Rebeka Mesarić Žabčić.
Instituciju s impozantnim stažem djelovanja od preko 60 godina za interese iseljenika – Hrvatsku maticu iseljenika, na konferenciji je predstavio ravnatelj mr. sc. Marin Knezović.
Postavljanje temelja za stvarane novog imidža i odnosa hrvatskog iseljeništva s domovinom, predstavljanje druge i treće generacije znanstvenika i gospodarstvenika koji godinama ulažu u hrvatsko gospodarstvo, a žive u inozemstvu ili su povratnici, te poticanje gospodarskih aktivnosti hrvatskih iseljenika bile su glavne teme konferencije o iseljeništvu koja je održana u petak u Zagrebu u nezavisnoj organizaciji agencije LUX. Težnja je okupljenih na skupu konferencijom na temu iseljenika i povratnika: Neodoljiva Hrvatska, Fusion, na godinu objediniti i državnu razinu, što bi značilo da je Vlada RH prepoznala zaključke konferencije i novom politikom aktivno pruža podršku Hrvatima izvan domovine i surađuje na svim razinama.

Fotografije: Mirko Cvjetko

Doznajte više