Pozivu se odazvalo oko 300 uzvanika među kojima je bilo stotinjak diplomata, od kojih pedesetak veleposlanika, djelatnici Državnog tajništva, Rimske kurije, papinskih sveučilišta i zavoda, veliki broj hrvatskih i brazilskih svećenika, redovnika i redovnica te pripadnika hrvatske i brazilske zajednice u Rimu 

U povodu početka Svjetskoga nogometnog prvenstva i skorog Dana državnosti, veleposlanstva Republike Hrvatske i Brazila pri Svetoj Stolici zajednički su 10. lipnja organizirali primanje u Rimu. Pozivu se odazvalo oko 300 uzvanika među kojima je bilo stotinjak diplomata, od kojih pedesetak veleposlanika, djelatnici Državnog tajništva, Rimske kurije, papinskih sveučilišta i zavoda, veliki broj hrvatskih i brazilskih svećenika, redovnika i redovnica te pripadnika hrvatske i brazilske zajednice u Rimu.
Nakon intoniranja nacionalnih himni koje su izveli hrvatski i brazilski glazbenici, kraćim govorima nazočnima su se obratili hrvatski veleposlanik Filip Vučak i brazilski veleposlanik Fontes de Souza Pinto. Obojica su istaknuli važnost zajedničkog obilježavanja jednoga globalnog događaja koji nadilazi sportsko značenje. Veleposlanik Vučak spomenuo je velike uspjehe hrvatskih sportaša općenito, zahvaljujući kojima su hrvatsko ime i nacionalne boje postale poznate diljem svijeta pa su neki sportaši, posebno nogometaši, poznatiji nego hrvatski proizvodi ili imena hrvatskih političara.
Nakon toga je skupina hrvatskih svećenika i studenata s Papinskoga zavoda Germanicum-Hungaricum izvela više klapskih i nacionalnih pjesama uz gitaru i mandolinu. Popularne brazilske pjesme izveo je profesionalni brazilski duet koji živi u Rimu. Hrvatski pjevači nosili su kockaste nacionalne dresove koje je za tu priliku odjenuo i dio konobara, drugi dio nosio je brazilske nacionalne dresove. Posluženi su brazilski specijaliteti i hrvatske slastice.
(IKA)