Već trinaestu godinu, drugog petka u mjesecu svibnju na glavnom čikaškom trgu Daily Plazi Hrvatska predstavlja najbolje iz svoje bogate kulturne baštine

Već trinaestu godinu, drugog petka u mjesecu svibnju na glavnom čikaškom trgu Daily Plazi Hrvatska predstavlja najbolje iz svoje bogate kulturne baštine.

– Ove je godine program je bio posvećen 25. godišnjici obilježavanja uspostave diplomatskih odnosa Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država – kaže generalna konzulica RH u Chicagu Sanja Laković.

Tradicionalnoj manifestaciji pridružilo se i Udruženje hrvatsko-američkih stručnjaka, koje je u samo dvije godine postojanja povezalo gotovo sve američke gradove u kojima žive Hrvati željni umrežavanja i povezivanja s domovinom.

U hotelu Radisson Blue Aqua raspravljalo se o hrvatskom jeziku, obrazovanju, studiranju u inozemstvu, zakonodavstvu, gospodarstvu, startup poduzetništvu, novinarstvu i medijima te o sportu – jednoj od najsnažnijih poveznica domovinske i iseljene Hrvatske.

Vikend u Chicagu bio je posvećen umrežavanju američkih Hrvata i njihovom povezivanju s domovinom

Jedan od glavnih govornika na konferenciji bio je jedan od najboljih igrača američkog nogometa hrvatskoga podrijetla David Diehl, bivši igrač New York Giantsa, sportski analitičar američkog ESPN-a. Panelistica je bila i Zagrepčanka Koraljka Hlede, prva Hrvatica koja je igrala u najjačoj ženskoj košarkaškoj ligi na svijetu WNBA.Korie, kako je zovu u Americi, doživjela je veliku počast i priznanje koje dobivaju samo najbolji. Uvrštena je u izbor za Legende Atlantic 10 lige, svojevrsnu kuću slavnih tog natjecanja. Godine 2003. prestala je s aktivnim igranjem, ali je osnovala Flow Basketball Academy.

Zoran Planinić u Chicagu živi od svoje 20. godine. Bivši košarkaški reprezentativac rodom je iz Čitluka u Bosni i Hercegovini, a umirovljeni NBA igrač danas se bavi nekretninama i poduzetništvom. Svoja iskustva želi prenio je prisutnima na sportskom panelu moderatorice Sanje Budimir.

I ona ove godine obilježava 25 godina života izvan Hrvatske. Bavi se sportskim menadžmentom i marketingom u nogometu i vlasnica je tvrtke Golden Goal Sports and Marketing. Smatra da je sport jedna od najboljih poveznica Hrvatske i Amerike.

Udruženje Hrvatsko-američkih stručnjaka prepoznaje sve više američkih Hrvata, pa tako danas ponosno ističu da geografski pokrivaju gotovo cijelu Sjevernu Ameriku.
(glashrvatske.hrt.hr)