Inovatori su na 9. međunarodnoj izložbi inovacija i tehnologija INST 2013 osvojili jednu platinu, sedam zlata, jedno srebro, tri bronce i osam posebnih nagrada, priopćio je Hrvatski savez inovatora

Na 9. međunarodnoj izložbi inovacija i tehnologija INST 2013., održanoj u tajvanskom Taipeiju, hrvatski inovatori osvojili su 20 nagrada, od čega jednu platinu, sedam zlata, jedno srebro, tri bronce i osam posebnih nagrada, priopćio je Hrvatski savez inovatora.
Na najvećoj svjetskoj izumiteljskoj izložbi predstavljeno je 10 hrvatskih inovacija i novih proizvoda. Ove godine na Tajvanu je predstavljeno 2000 izložaka iz 22 zemlje svijeta, a ukupno je dodijeljeno 750 odličja, pa je uspjeh hrvatskih inovatora s ukupno 20 odličja doista izniman, ističe Hrvatski savez inovatora.
Najveći uspjeh od hrvatskih izlagača ostvarili su Jana Žiljak Vujić, Vilko Žiljak, Klaudio Pap i Ivana Stanimirović Žiljak, koji su za inovaciju ‘IRD metoda zaštite ispisa dokumenata i poštanskih maraka’ nagrađeni najvišim priznanjem INST-a platinom i zlatnom medaljom. Drago Čosić i Cor Brevis d.o.o. osvojili su zlatnu medalju za ‘Zamjenu za fosilna goriva u termoelektranama’, a isto odličje dobili su Ivana i Robert Legović za ‘Detoks – destress lavander’, Mirjana Brlečić za ‘Nikel probiotik kremu’, Melita Pavlek Močan, Cosmel d.o.o. za ‘Melli cream’, Presencia d.o.o. za ‘Nesu smart phone card’ i Marin Kovačić za ‘3 u 1 – fotokolorimetar, turbidimetar i nefelometar’, dok je Tomislav Bronzin, Citus d.o.o. dobio veliku nagradu Međunarodnog patentnog instituta za ‘Pokretom upravljano korisničko sučelje’.
Niz nagrada za ‘Gumeni putni prijelaz DR-1’ dobio je Slobodan Rajić, Telecor d.o.o., koji pregovara o plasmanu svoje inovacije na tajvansko, malezijsko i japansko tržište, a interes za hrvatske inovacije pokazali su i drugi. Tvrtka Cor Brevis pregovara o primjeni svog proizvoda s predsjednikom uprave vodeće tajvanske tvrtke za proizvodnju kotlova za termoelektrane, a Presencia d.o.o. o distribuciji Nesu carda na kinesko tržište. Tajvansko nacionalno sveučilište zainteresirano je za primjenu inovacije tvrtke Citus d.o.o., tajvanska tvrtka za zaštitu dokumenata i osobnih isprava za IRD metodu zaštite ispisa dokumenata, a veliki poslovni interes tajvanskih i kineskih poduzetnika izazvala je i Melli cream, ističe Hrvatski savez inovatora.
(HRT)