U Francuskoj je obilježen nacionalni praznik. Slavio se Dan pada Bastille. Pariškim ulicama prošla je svečana vojna parada. Kao poseban gost, mimohod, u kojem je sudjelovalo i 75 pripadnika hrvatskih oružanih snaga, pratio je predsjednik Hrvatske Ivo Josipović.

Hrvatski predsjednik pljeskom je ispratio hrvatsku zastavu koju su nosili pripadnici Hrvatske vojske u svečanom mimohodu.

Josipović je u Parizu boravio na poziv predsjednika Francoisa Hollandea, kao i 75 hrvatskih vojnika iz svih triju grana: kopnene vojske, mornarice i zrakoplovstva. Osim u odorama tih grana vojske, neki su vojnici bili i u tzv. pustinjskim odorama, koje nose u akcijama potpore miru. Vojnik koji je nosio hrvatsku zastavu, te još petorica, po dvojica sa svake strane i jedan u pratnji, bili su odjeveni u počasno-ceremonijalne odore.

Ovogodišnju vojnu paradu na Elizejskim poljanama otvorile su malijske snage. Francuski predsjednik dovezao se u zapovjednom vozilu od Slavoluka pobjede.
Vojni zrakoplovi obojili su nebo bojama francuske zastave i nadletjeli počasnu ložu u kojoj su uz Hollandea bili glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon, privremeni malijski predsjednik Dion Counda Traore te ministri obrane 13 afričkih zemalja koje sudjeluju u operaciji u Maliju.

Hrvatski predsjednik nakratko se sastao s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Ban Ki-moonom, koji mu je čestitao na članstvu Hrvatske u Europskoj uniji i izrazio nadu da će njezin ulazak u Uniju dobro utjecati i na regiju. Ban Ki-moon predstavio je Josipoviću program osnaživanja žena u postkonfliktim situacijama, novi projekt koji priprema za Opću skupštinu UN-a.

Ministar obrane Ante Kotromanović, koji je bio na vojnom mimohodu u Parizu, sastao se sa svojim francuskim kolegom Jean-Yvesom Le Drianom. Potpisali su ugovor o suradnji vlada Francuske Republike i Republike Hrvatske na području obrane, stoji na internetskoj stranici MORH-a.
(Fotografija: Reuters/PIXSELL)

Više HRT