Nakon što je izložba autorice Maje Vidović zatvorena u rodnom gradu trećega hrvatskog sveca Marka Križevčanina, preselila se u Zagreb, samostansko i župno okrilje prvoga hrvatskog blaženika Augustina Kažotića. Organizator izložbe je galerija hrvatske sakralne umjetnosti “Laudato”, a izložba će se moći pogledati do 18. ožujka

Izložba “Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” autorice Maje Vidović otvorena je u ponedjeljak, 18. veljače, na spomendan zaštitnika umjetnika Beata Angelica, u dominikanskom samostanu i župi bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici.

Akademska slikarica Vidović izložbu je osmislila kao izložbeni program 5. Dana hrvatskih svetaca i blaženika koji su održani od 24. do 27. siječnja u Križevcima. Riječ je o sveobuhvatnom ciklusu od deset hrvatskih svetaca i blaženika koji su predstavljeni pojedinačno, u formi triptiha te u tehnici akrila na drvu. Nakon što je izložba zatvorena u rodnom gradu trećega hrvatskog sveca Marka Križevčanina, izložba se preselila u samostansko i župno okrilje prvoga hrvatskog blaženika Augustina Kažotića.

U programu otvorenja sudjelovali su prior dominikanskoga samostana dr. Zvonko Džankić, direktorica galerije hrvatske sakralne umjetnosti “Laudato Corde” Ksenija Abramović, povjesničar umjetnosti i kustos Umjetničkoga paviljona Zagreb Stanko Špoljarić, predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana “Dr. Stjepan Kranjčić” dr. Tanja Baran te autorica Vidović. U duhovno-umjetničkom dijelu programa nastupili su glumac Dubravko Sidor te klapa “Slavić” s korizmenim napjevima u vlastitoj obradi.
Organizator izložbe je galerija hrvatske sakralne umjetnosti “Laudato”, a izložba će se moći pogledati do 18. ožujka. (IKA)