Na izložbi su premijerno izložena ponajbolja umjetnička djela iz fundusa Galerije starih i novih majstora prošlog stoljeća Gradskog muzeja Varaždin. Izložba u palači Porcia otvorena je do 17. ožujka.

Četrdeset i četiri slika, uglavnom ulja na platnu i akvarela te osam skulptura 47 autora, među kojima su najznačajniji hrvatski umjetnici prošlog stoljeća, Vlaho Bukovac, Miroslav Kraljević, Jerolim Miše, Vladimir Bacić, Vladimir Tartalja, Oskar Herman, Ivo Dulčić, Edo Murtić, Miljenko Stančić, Ivo Režek, Ferdinand Kulmer, Vanja Radauš, Oton Gliha, Frane Kršinić, Kosta Angeli Radovani, Nives Kavurić-Kurtović i mnogih drugi, izloženo je na prvoj izložbi Gradskog muzeja Varaždin (GMV) u Beču, otvorenoj 4. ožujka navečer u atriju renesansne bečke palače Porcia.
Na izložbi naslovljenoj “Veliki hrvatski majstori 20 stoljeća” premijerno su izložena ponajbolja umjetnička djela iz fundusa Galerije starih i novih majstora prošlog stoljeća Gradskog muzeja Varaždin. Izložbu je otvorio hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota, u nazočnosti brojnih predstavnika hrvatskog i austrijskog političkog, diplomatskog i kulturnog života. Uz Bakotu, na izložbi su govorili i ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Miran Bojanić Morandini, predstojnik Ureda saveznog kancelara Republike Austrije Manfred Matzka i voditeljica Ureda za umjetnost u austrijskom Saveznom kancelarstvu Andrea Ecker.
Autorica izložbe Dučakijević je rekla da je cilj ove izložbe pokazati kako Varaždin kao jedna mala sredina duge tradicije ima velike fragmente likovne umjetnosti. Napomenula je da se u varaždinskoj galeriji starih i novih majstora čuva 6.444 djela hrvatskih umjetnika koja su se u Gradskom muzeju Varaždin prikupljala od 1939. godine, najviše donacijama.
-Sretna sam da sam i ja mogla doprinijeti da se Mali Beč, kako se tepa Varaždinu, predstavi Bečanima s izuzetno vrijednim radovima hrvatskih autora, rekla nam je ministrica savjetnica za kulturu Zdenka Weber. Izložba je otvorena do 17. ožujka.
(Večernji list)

Tekst: Snježana Herek