U sklopu izložbe prvi je put izvan Hrvatske predstavljena Sinjska alka u robotičkom izdanju pod nazivom Robotička alka Junior, i to pod pokroviteljstvom Hrvatskog robotičkog saveza i Viteškog alkarskog društva Sinj, te je pobudila veliko zanimanje prisutnih

U Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Canberri održana je cjelodnevna izložba robotike u povodu posjeta reprezentacije hrvatskih mladih robotičara Australiji.
Izložba je organizirana kao zajednički projekt s australskim institucijama iz područja inovacija i visokih tehnologija. Izložbu je posjetilo više od 1200 gostiju, a službeno su je otvorili veleposlanik dr. sc. Damir Kušen i australski ministar sporta u lokalnoj vladi Shane Rattenbury.
U sklopu izložbe prvi je put izvan Hrvatske predstavljena Sinjska alka u robotičkom izdanju pod nazivom Robotička alka Junior, i to pod pokroviteljstvom Hrvatskog robotičkog saveza i Viteškog alkarskog društva Sinj, te je pobudila veliko zanimanje prisutnih.
Tako je u ime Hrvatskog robotičkog saveza Ivica Kolarić uručio ministru Rattenburyju i posebnu plaketu Sinjske alke. Odigrana je i utakmica u robo- nogometu između Australije i Hrvatske.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske uspjelo je privući i povezati niz australskih institucija koje su izlagale svoje robote, dronove, NAO-robote i ostale tehnološke inovacije.
Hrvatski robotičari i veleposlanik dr. Kušen dali su niz izjava za medije i događaj su popratile vodeće australske televizijske kuće i mediji te su Hrvatska zajednica tehničke kulture i hrvatski robotičari uz velik angažman Veleposlanstva RH u Canberri dobili poseban publicitet, što je otvorilo i nove mogućnosti za suradnju u Australiji.
Ovom izložbom hrvatski robotičari i Veleposlanstvo RH u Canberri nastavljaju našu zemlju predstavljati u svjetlu moderne, tehnološki i znanju orijentirane zemlje s nadarenim i vrijednim učenicima koji pod vodstvom svojih mentora postižu izvanredne rezultate na svjetskoj razini.
(HRT)