Hrvatski rimski adresar su pod vodstvom rektora Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima msgr. Jure Bogdana pripremili s. Ksenija Parag, te svećenici Zavoda: Ivica Bošnjak, Miodrag Brkan, Tomislav Hačko, Željko Šimić i Hrvoje Katušić. Adresar je tiskan na 108 stranica i ukupno donosi 460 različitih kontakata. Ove godine je i dizajn adresara osvježen, zahvaljujući svećeniku Zagrebačke nadbiskupije, vlč. Tomislavu Hačku

Uz jesenski susret hrvatskih rimskih studenata o blagdanu sv. Nikole Tavelića, Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima redovito tiska i predstavlja Hrvatski rimski adresar. Tako je bilo i ove godine. Novi adresar je predstavljen u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu 16. studenoga ove godine. Podsjetimo se, prvi Hrvatski rimski adresar izašao je 1974. godine. Bio je napisan strojopisom, na četiri stranice i u njemu je objavljen popis imena osamdesetorice hrvatskih studenta u Rimu. Ove godine, Hrvatski rimski adresar su pod vodstvom rektora Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima msgr. Jure Bogdana pripremili: s. Ksenija Parag, te svećenici Zavoda: Ivica Bošnjak, Miodrag Brkan, Tomislav Hačko, Željko Šimić i Hrvoje Katušić. Adresar je tiskan na 108 stranica i ukupno donosi 460 različitih kontakata. Ove godine je i dizajn adresara osvježen, zahvaljujući svećeniku Zagrebačke nadbiskupije, vlč. Tomislavu Hačku.
Predgovor adresaru napisao je msgr. Jure Bogdan, rektor Zavoda, posvetivši ga hrvatskom redovniku franjevacu, blaženom Jakovu Zadraninu. Blaženik, koji je “naše gore list” a nedovoljno poznat u svojoj domovini, rođen je u Zadru oko 1400. godine a umro oko 1496. u Bittetu u Italiji. Da bi bio proglašen svetim, potrebno je još potvrditi čudo koje se dogodilo na njegov zagovor.
U adresaru se nalaze kontakt podatci hrvatskih studenta u Rimu: svećenika, bogoslova, redovnica i laika, kao i kontakti hrvatskih svećenika i redovnica koji su na službi u Rimu. Iz novog adresara može se saznati kako u Rimu vrše službu 24 hrvatska svećenika, i 80 časnih sestra. Ondje studira 85 hrvatskih svećenika, 54 svećenička pripravnika, 14 časnih sestara i 19 laika.
Tu je i rubrika Diplomatska predstavništva RH i BiH pri Svetoj Stolici i u Italiji. U poglavlju „Crkva u Hrvata“ nalaze se potrebni podatci o apostolskim nuncijaturama, biskupskim ordinarijatima, i biskupima u Domovini. Popis bogoslovnih sjemeništa, katoličkih bogoslovnih fakulteta, teoloških škola, malih sjemeništa, katoličkih gimnazija i škola u domovini. Sve nas to upućuje na mjesta i ustanove u kojima djeluju mnogi bivši hrvatski rimski studenti danas. Uredništva i adrese filozofsko-teoloških časopisa, Popis i adrese nekih katoličkih novina, listova i revija, katoličke informativne službe i religijski programi kod Crkve u Hrvata, olakšavaju nam pristup važnim crkvenim medijima Crkve u Hrvata.
Na koncu, tu se nalazi i Popis s adresama hrvatskih ustanova i udruga u Italiji, korisni telefonski brojevi, „Raspored svetih misa i ispovijedanja u sv. Jeronimu“ kao i „Raspored ispovijedanja na hrvatskome jeziku u bazilici sv. Petra“ te adresa web stranice Zavoda svetoga Jeronima, koja je redovito osvježavana s novim podatcima i informacijama kako bi bila na korist hrvatskim vjernicima u Rimu i svim Hrvatima koji dolaze u Vječni Grad.
Hrvatski rimski adresar instrument je izgradnje zajedništva i međusobnog povezivanja kako u dijaspori tako i s domovinskom Crkvom. I ove godine obitelj Mršić-Mazzetta sponzorirala je troškove tiskanja novoga Adresara.

Tekst: Franjo Frankopan Velić