Film ‘Vis-a-Vis’ Nevija Marasovića osvojio je nagradu ‘Bridging the Borders’ za najbolji dugometražni igrani film, koju dijeli sa slovenskim ‘Zavedi me’ Marka Šantića.Najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je ‘Gangster te voli’ Nebojše Slijepčevića, a kratkometražnim film ‘Krasotica večeri’ Davora Borića

Hrvatski film ‘Vis-a-Vis’ Nevija Marasovića, film o snimanju filma, osvojio je na ovogodišnjem South East European Film Festivalu u Los Angelesu, nagradu ‘Bridging the Borders’ za najbolji dugometražni igrani film, koju dijeli sa slovenskim ‘Zavedi me’ Marka Šantića.
Najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je ‘Gangster te voli’ Nebojše Slijepčevića, a kratkometražnim dokumentarcem film ‘Krasotica večeri’ Davora Borića.
Žiri nagrade za najbolji dugometražni film ocijenio je da oba redatelja predstavljaju svježe, nove glasove iz istočne Europe – za Marasovića su ustvrdili kako minimalistički ispituje prirodu kreativnosti, a za Šantića, redatelja iz Splita koji je filmsku akademiju završio u Ljubljani, kako se u svom prvijencu prikazao priču iz radničke klase. U žiriju su bili pisac Bret Easton Ellis, filmski kritičar Brent Simon i filmski kurator Chale Nafus.
Nebojša Slijepčević nagrađen je za svoj već proslavljeni film o spajanju usamljenih srca u dalmatinskom zaleđu, dok je moldavski redatelj Igor Cobileanski osvojio nagradu za najbolji dugometražni prvijenac, film ‘The Unsaved’. Filmovi ‘My Beautiful Country’ iz Njemačke i ‘Puzzle’ iz Rumunjske podijelili su nagradu za najbolju fotografiju za igrani film, a srpski film ‘Kosma’ za najbolju fotografiju u dokumentarnoj kategoriji.
Na festivalu je od 1. do 5. svibnja prikazano 35 filmova na sedam lokacija, među kojima je bilo i prestižno kino Udruženja scenarista (Writers Guild Theater). South East European Film Festival održava se od 2006., a posvećen je filmskoj i kulturnoj raznolikosti Jugoistočne Europe. Ove se godine održao na temu “Europe u previranju”, ističući turbulentnu povijest regije u proteklih petnaest godina.
(tportal)