Ukupno 27 hrvatskih obrtnika predstavit će se na najvećem i najznačajnijem europskom sajmu obrtništva. Nastupit će uz financijsku potporu Hrvatske obrtničke komore (HOK)

Ukupno 27 hrvatskih obrtnika predstavit će se na Međunarodnom sajmu obrtništva (IHM), najvećem i najznačajnijem europskom sajmu obrtništva koji je danas otvoren u Münchenu. Oni će sve do 17. ožujka nastupiti na izlagačkoj površini od 24 m2 uz financijsku potporu Hrvatske obrtničke komore (HOK).
– Sedam ih izlaže po prvi put, što posebno veseli. To su ljudi koji imaju svoj proizvod, koji žele pokazati, i ovdje traže tržište – istaknuo je predsjednik Komore Dragutin Ranogajec te dodao, napominje HOK, da se i po tome konačno pokazuju koristi od ulaska Hrvatske u Europsku uniju.
– Puno je lakša komunikacija, prolaz robe, papira i svega ostalog. U ovom trenutku upravo oni koji nisu nekad imali volju, zbog primjerice papirologije, sada izlažu svoje proizvode – naglasio je Ranogajec.
Među novim izlagačima na ovogodišnjem sajmu svoje mjesto među njih tisuće iz 35 različitih zemalja pronašli su i Pilana Ivandol iz Brestovca koja izlaže svoj masivni hrastov namještaj, INOX OPREMA d.o.o. iz Zagreba na sajmu će prezentirati modele kupaonskih peći te modele posuda od inoksa, namijenjene skladištenju i čuvanju vina te DRVO TRGOVINA d.o.o iz Karlovca koja će predstaviti modele i uzorke građevinskih elemenata od drva i obiteljski obrt Bačvarija Golub iz Jastrebarskog čiji se vlasnici nadaju sklapanju poslova u Njemačkoj. Neki već onamo i izvoze, kao tvrtka Grbić koja proizvodi bućino ulje.
Direktorica te tvrtke Nives Lovrić pojasnila je da je potencijal njemačkog tržišta znatno veći te kako su se zbog toga odlučili izlagati na ovom sajmu.
Izložbeni prostor HOK-a obišao je i generalni konzul RH u Münchenu Petar Uzorinac, kao i bivši predsjednik Obrtničke komore za München i Gornju Bavarsku, predsjednik Nadzornog odbora GHM-a Heinrich Traublinger te potpredsjednik Odbora z sajmove HOK-a Željko Vrbanus.
(Večernji.hr)