Ministar Barišić je posjetio hrvatsku manjinu u Karaševu i Lupaku, gdje su se okupili svi predstavnici općina, škola i crkve, kao i Demokratskog saveza Hrvata u Rumunjskoj

Prof. dr. sc. Pavo Barišić, ministar znanosti i obrazovanja RH, posjetio je, na poziv prof. dr. sc. Pavela Nastasea, ministra nacionalnog obrazovanja Rumunjske, Bukurešt i Temišvar, 7. i 8. ožujka.

U okviru posjeta Rumunjskoj, ministar Barišić susreo se i sa Serbanom Valeceom, ministrom istraživanja i inovacija i posjetio Sveučilište u Bukureštu, gdje je potpisan Memorandum o suradnji između Sveučilišta u Bukureštu i Sveučilišta u Zagrebu. Tom prigodom sastao se sa studentima i profesorima hrvatskog jezika na Sveučilištu.

Drugog dana posjeta Rumunjskoj, ministar Barišić je posjetio hrvatsku manjinu u Karaševu i Lupaku, teoretsku dvojezičnu gimnaziju u Karaševu i osnovnu školu u Lupaku. Na kraju svojeg posjeta Temišvaru, ministar je posjetio Sveučilište Zapad gdje se susreo s rektorima Sveučilišta Zapad i Sveučilišta politehnike.

U sastavu hrvatske delegacije nalazili su se veleposlanik RH u Rumunjskoj dr. sc. Davor Vidiš, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, saborska zastupnica i voditeljica Međuparlamentarne Hrvatsko – rumunjske skupine prijateljstva u Hrvatskome saboru doc. dr. sc. Vesna Bedeković te gđa Ivana Puljiz, tajnica Kabineta ministra i Sebastian Tončić, savjetnik, kao i Dinka Franulić, savjetnica i Kitica Slade Pavičić, prva tajnica iz VRH Bukurešt.

Važni dio posjeta ministra Barišića Rumunjskoj bio je posvećen upravo hrvatskoj manjini. Domaćin posjeta Karaševu i Lupaku bilo je Zajedništvo Hrvata Rumunjske i njegov predsjednik Slobodan Ghera, zastupnik u Parlamentu Rumunjske. U Karaševu i Lupaku okupili su se svi predstavnici općina, škola i crkve, kao i Demokratskog saveza Hrvata u Rumunjskoj.

Ministar Barišić je dočekan u Karaševu u skladu s tradicionalnim hrvatskim običajima, i u nošnjama. Karaševski su Hrvati izrazili zahvalnost i zadovoljstvo posjetom i zatražili su od Hrvatske više udžbenika i poziva na stručne seminare u Hrvatskoj, te uključivanje mladih u posebne ljetne seminare namijenjene Hrvatima izvan Hrvatske.

Ministar Barišić je obećao nastaviti i unaprjeđivati suradnju s Karaševskim Hrvatima te najavio posjete visokih hrvatskih dužnosnika Rumunjskoj u 2017. godini, potpredsjednika vlade i ministra vanjskih i europskih poslova Davora Ive Stiera već za tjedan dana.

Fotografije