Ministar Stier se susreo s hrvatskom iseljeničkom zajednicom iz Stockholma, Malmöa i Göteborga. Potvrdio je da postoji problem glede obrazovanja hrvatske djece u Švedskoj, a tiče se izdavanja svjedodžbi i na hrvatskom jeziku

Ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier razgovarao je 1. veljače sa šeficom švedske diplomacije Margot Wallstrom o jačanju bilateralnih odnosa te temama vezanim uz Europsku uniju, stanju na jugoistoku Europe i jačanju stabilnosti te regije.

Ministar Stier se nalazi u posjetu Švedskoj u okviru turneje po nordijskim zemljama kako bi, nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, intenzivirao zanemarene bilateralne odnose, a ne samo, kako je istaknuo, održavati odnose u okviru europskih institucija i sastanaka u Buxellesu.
U izjavi za novinare Stier je kazao i da se susreo s hrvatskom iseljeničkom zajednicom iz Stockholma te predstavnicima iz Göteborga te najavio i susret u Malmöu.

“Hrvatski iseljenici daju veliki doprinos razvoju naših odnosa”, rekao je ministar. Potvrdio je da postoji problem glede obrazovanja hrvatske djece u Švedskoj, a tiče se izdavanja svjedodžbi i na hrvatskom jeziku.

“Otvorio sam taj problem s ministricom i dobili uvjerenja da će vlada to riješiti, iako je to pitanje u nadležnosti lokalnih vlasti”, rekao je ministar.
Stier se sastao i s potpredsjednikom parlamenta Tobiasom Billstromom. Stier nakon Švedske posjećuje Island i Dansku.
(www.index.hr)