Škotska će publika imati priliku vidjeti »Tulum« Dalibora Matanića, »Nogomet« Ane Hušman, »Žuti mjesec« Zvonirima Jurića, »Ona koja mjeri« Veljka Popovića, te »Onda vidim Tanju« Juraja Lerotića, koji će biti prikazani u glasgowskom centru za suvremenu umjetnost CCA

U program istaknutog festivala kratkih filmova Glasgow short film festival , koji se ove godine održava od 7. do 10. veljače u tome škotskome gradu, uvršteno je pet hrvatskih kratkih filmova koji će biti prikazani u sklopu posebnog programa »Focus on Croatia«.
Kako se ističe u najavi programa na mrežnim stranicama festivala, riječ je o programu u čijem je fokusu noviji hrvatski film, a rezultat je suradnje toga festivala s hrvatskim međunarodnim festivalom kratkometražnog filma Tabor Film Festivalom.
Škotska će publika imati priliku vidjeti »Tulum« Dalibora Matanića, »Nogomet« Ane Hušman, »Žuti mjesec« Zvonirima Jurića, »Ona koja mjeri« Veljka Popovića, te »Onda vidim Tanju« Juraja Lerotića, koji će biti prikazani 10. veljače u glasgowskom centru za suvremenu umjetnost CCA.
»U suradnji s Tabor Film Festivalom, odabrali smo neke od najistaknutijih kratkih filmova recentne hrvatske kinematografije. Matanićev ‘Tulum’ briljantno personificira tugu čitave jedne generacije, dok ‘Nogomet’ Ane Hušman na nevjerojatan način raščlanjuje neslavnu nogometnu utakmicu Engleska-Argentina u četvrtfinalu Svjetskog nogometnog prvenstva u Meksiku 1986.«, stoji u najavi programa.
»Ti su filmovi dosad prikazani na festivalima u Berlinu, Rotterdamu, na Canneskom tjednu kritike te na vodećem svjetskom festivalu kratkog filma Clermont-Ferrand, te su ovjenčani brojnim nagradama na festivalima poput onoga u Annecyju, na Aspen Shortsfestu, u Bruxellesu, zagrebačkom Animafestu, te Sarajevo Film Festivalu«, dodaje se. Program će u Škotskoj predstaviti Anja Kučko iz Tabor Film Festivala.
Vodeći festival kratkih filmova u Škotskoj, Glasgow short film festival dio je većeg Glasgow film festivala a ove se godine održava od 7. do 10. veljače na nekoliko lokacija u središtu toga grada.
(Hina/Novi list)