Koncert Hrvatskog komornog orkestra u Kugi bit će održan 29. studenoga u crkvi Svetoga Demetera u Velikom Borištofu.
Orkestar je osnovan 1988. na poticaj HUOKU – Hrvatske udruge orkestralnih i komornih umjetnika. Idejni začetnik Anđelko Ramušćak želio je potaknuti izvođenje orkestralne literature za komorne sastave te dati priliku mladim glazbenicima da se predstave i steknu prva iskustva.
Godine 1989., vodstvo Orkestra preuzima mladi japanski dirigent Kazushi Ono, koji tada dolazi u Zagreb kao dirigent Zagrebačke filharmonije. Pod njegovim vodstvom Orkestar, uz djela iz razdoblja baroka i klasike, počinje izvoditi i djela 20.st., posebice ona hrvatskih skladatelja. Od sezone 1995./96. šef-dirigent postaje ugledni hrvatski dirigent i skladatelj Pavle Dešpalj, a danas je doživotni počasni šef-dirigent HKO. U sezoni 2009./10. Orkestar slavi 20. obljetnicu svog postanka nizom koncerata u Hrvatskom glazbenom zavodu, ali i nastupima u Italiji, Austriji, Njemačkoj te Švicarskoj. Među najzapaženijima je svakako izvedba Mozartova Requiema 2004. u Zagrebačkoj katedrali pod vodstvom jednog od najpoznatijih hrvatskih dirigenata, Berislava Klobučara.
Orkestrom su dosad dirigirali: Milan Horvat, Henri van de Velde, Uroš Lajovic, Milan Turković i dr. Od sezone 2012./13. mjesto šefa-dirigenta preuzima mladi, perspektivni dirigent Dian Tchobanov, koji se već istaknuo svojim orkestralnim radom na nekoliko projekata, ali i preuzimanjem dirigentske palice u Baletu Hrvatskog narodnog kazališta u sezoni 2010./11.

Više

Orkestar će 30. studenoga nastupiti i u Beču

Program koncerta:

Boris Papandopulo – komorna simfonija Bernhard Molique – koncert za flautu
Luka Sorkočević – simfonija br. 4
Franz Schubert – simfonija br. 5
(www1.kuga.at)