Tomislav Marijan Bilosnić i Željka Lovrenčić predstavljeni su u velikoj dvorani Nacionalne kulture u Sofiji -Bilosnić poezijom, a Željka Lovrenčić esejima prevedenima na bugarski

Tomislav Marijan Bilosnić, Željka Lovrenčić, predsjednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač te predsjednik Nacionalne zajednice Bugara u Republici Hrvatskoj Raško Ivanov boravili su od 27. do 30. listopada u Sofiji, gdje su bili gosti Doma kulture „Dr. Petar Beron“. Njihovim posjetom obilježena je peta obljetnica „Književne gostoprimnice“, odnosno programa književne suradnje Doma kulture „Dr. Petar Beron“ i Društva hrvatskih književnika. Financijsku potporu spomenutome programu dali su Ministarstvo kulture RH i Grad Zagreb.
Tim je povodom u Sofiji tiskan i predstavljen zbornik „Most od riječi“ u kojemu su na bugarskome i hrvatskom jeziku zastupljeni svi književnici koji su do sada sudjelovali u tome programu.
Tomislav Marijan Bilosnić i Željka Lovrenčić predstavljeni su 28. listopada u velikoj dvorani Nacionalne kulture u Sofiji. Pred mnogobrojnom publikom i svojim kolegama među kojima se ističu Najden Valčev, Elena Alekova i Zdravka Eftimova, te tajnica Doma kulture „Dr. Petar Beron“ Svetla Slaveeva, hrvatski su književnici predstavljeni svojim radovima prevedenim na bugarski – Bilosnić poezijom, a Željka Lovrenčić esejima. U ime DHK-a, nazočne je pozdravio Božidar Petrač.
Program je vodila istaknuta bugarska pjesnikinja i predsjednica Doma kulture Nadežda Zaharieva, donedavno zamjenica ministra kulture Republike Bugarske.
Tijekom boravka u Sofiji, hrvatske je književnike primila i veleposlanica RH u Bugarskoj Ljerka Alajbeg.
Tomislav Marijan Bilosnić i Raško Ivanov bili su nazočni i na predstavljanju antologije „Suvremene hrvatske poezije“ koje je urednica knjige Elka Nyagolova, predsjednica Slavenske književne i umjetničke akademije iz Varne, organizirala u Klubu glumaca Nacionalnog kazališta „Ivan Vazov“ u Sofiji.
(www.dhk.hr)