Hrvatsku su predstavljali članovi DHK, Enerika Bijač i Davor Grgurić, koji je osvojio prestižnu Posebnu nagradu, koju Ekonomski fakultet Sveučilišta u Varni dodjeljuje za cjelokupno stvaralaštvo

U bugarskom gradu Varni na Crnom moru od 22. do 24. svibnja održan je 11. međunarodni festival slavenske poezije ”Slavjanska pregrdka” (”Slavenski zagrljaj”), u organizaciji Slavenske akademije za književnost i umjetnost, u čijem je članstvu mnogo uglednih autora iz čak 19 slavenskih zemalja.

Ove godine Hrvatsku su predstavljali članovi Društva hrvatskih književnika, Enerika Bijač i Davor Grgurić, koji je u Varni osvojio prestižnu Posebnu nagradu, koju dodjeljuje Ekonomski fakultet Sveučilišta u Varni, za cjelokupno svoje stvaralaštvo. Nagrada se sastoji se od povelje s potpisom rektora Sveučilišta i dvije medalje od bronce.

Slavenska akademija za književnost i umjetnost u Varni okuplja 20-tak istaknutih hrvatskih autora, koji su svi redom članovi Društva hrvatskih književnika. Prigodom održavanja festivala ujedno je predstavljen novi broj časopisa ”Znaci” na bugarskom jeziku, koji Akademija objavljuje, i u kojem su, kao i prošle godine, ponovno zastupljeni Enerika Bijač i Davor Grgurić, sa svojom poezijom prevedenom na bugarski.

Članovi Akademije su, uz gradonačelnika Varne, visoke bugarske crkvene dužnosnike i ruskog ambasadora sudjelovali u velikoj povorci Varnom, 24.svibnja, povodom obilježavanja bugarskog nacionalnog praznika pismenosti, a čemu je na ulicama Varne svjedočilo nekoliko desetaka tisuća ljudi. Najsvečaniji trenutak ovogodišnjeg međunarodnog slavenskog festivala pjesništva bio je, uz dodjelu priznanja pojedinim autorima, predstavljanje upravo tiskane velike antologije suvremenih slavenskih autora, pisane na bugarskom jeziku, među kojima je 18 uglednih pjesnika iz Hrvatske.

Galerija fotografija