U nekadašnjem hrvatskom selu Frelištof u južnoj Moravskoj u Češkoj održan je tradicionalni hrvatski kiritof. Udruženje hrvatske manjine u Češkoj Republici je po 24. put pozvalo na ovu priredbu, koja je okupila oko 200 ljudi

U nekadašnjem hrvatskom selu Frelištof u južnoj Moravskoj u Češkoj održan je tradicionalni hrvatski kiritof/proštenje. Udruženje hrvatske manjine u Češkoj Republici je po 24. put pozvalo na ovu priredbu, koja je okupila oko 200 ljudi.
Nakon svete mise koju je služio župnik Branko Kornfeind, uz glazbenu pratnju tamburaša, nazočni su se prisjetili sudbine Moravskih Hrvata kod hrvatskoga spomenika. U vrtu seoske krčme su potom priredili zabavno folklorno poslijepodne.
O organizaciji kiritofa u Frelištofu potpredsjednica Udruženja hrvatske manjine u Českoj Lenka Koprivova kaže da je za nju ova priredba jako važna i jedina prilika gdje se mogu sastati Hrvati, koji u Českoj žive. Kiritof je ove godine manji, jer saniraju kulturni dom Frelištofa. Nagodinu ondje namjeravaju otvoriti hrvatski muzej, u kome će prezentirati povijest Moravskih Hrvatov, priča Koprivova.
Hrvate iz Frelištofa su komunisti raselili nakon Drugoga svjetskoga rata, isto kao i Hrvati iz susjednih sela Prerave i Dobroga Polja.
(Hrvatska redakcija ORF-a)