Kapetan Velibor Krpan na čelu jednog od najvećeg kontejnerskog broda na svijetu izazvao je pravu euforiju u SAD-u. Bio je to prvi put da je jedan tako veliki kontejnerski brod uplovio u Ameriku.

Nakon priče o kapetanima koji zapovijedaju najvećim kontejnerskim brodovima na svijetu, donosimo i priču o kapetanu Veliboru Krpanu, čovjeku koji je u prvim danima ove godine sa svojim ogromnim kontejnerskim brodom bio prava zvijezda u SAD-u.

Kapetan Velibor Krpan uplovio je sa svojim kontejnerskim brodom u luku Los Angelesa 26. prosinca prošle godine i doživio svečani doček. Brod i posadu došli su osobno pozdraviti gradonačelnik Los Angelesa, kao i guverner Kalifornije. Razlog?

Brod kojim je kapetan Krpan u tom trenutku upravljao, CMA CGM BENJAMIN FRANKLIN, najveći je kontejnerski brod koji je ikad uplovio u Sjedinjene Američke Države.

Nakon Los Angelesa, CMA CGM BENJAMIN FRANKLIN se 29. prosinca otisnuo za Oakland (pored San Francisca), a trenutno je na putu za Kinu. Upitali smo kapetana Krpana kakav je bio osjećaj na proputovanju SAD-om, gdje su ih zbog dimenzija broda dočekivali kao zvijezde.

‘Vi iz medija znate najbolje kako se neki događaj može pretvoriti u ‘euforiju’ kod običnih ljudi. Vjerujem da je bilo euforije ili neke vrste ushićenja kod određenog dijela ljudi. Zaljubljenika u brodove ima posvuda. Ne samo na brodovima, već i uz more’, rekao nam je 47-godišnji Krpan koji, kad nije na brodu, živi u Rijeci.

(Dnevnik.hr / Daniela Delale-Nađ; Foto: AFP)

VIŠE