Igrani film “Halimin put” Arsena Antona Ostojića izabran je za predstavnika hrvatske kinematografije u selekcijskom procesu američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti za nagradu Oscar u kategoriji stranog filma. Dosad je dobio četrnaest međunarodnih nagrada, a u sljedeća će dva mjeseca sudjelovati u službenim programima petnaest međunarodnih filmskih festivala

Igrani film “Halimin put” Arsena Antona Ostojića izabran je za predstavnika hrvatske kinematografije u selekcijskom procesu američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti za nagradu Oscar u kategoriji stranog filma, izvijestilo je danas Hrvatsko društvo filmskih djelatnika.
Film je tajnim glasovanjem izabrala sedamnaesteročlana komisija Društva, natpolovičnom većinom u prvom krugu, odnosno s devet glasova.
Nastao prema scenariju Feđe Isovića, “Halimin put” je dirljiva poslijeratna priča o dvije majke koje dijele jedno majčinstvo. Muslimanka traži posmrtne ostatke muža i sina ubijenih tijekom rata u BiH, no zbog DNK analize mora otkriti da je sina posvojila u tajnosti te potražiti biološku majku. Uz Almu Pricu u glavnim ulogama su Olga Pakalović, Mijo Jurišić i Mustafa Nadarević.
Film je dosad dobio četrnaest međunarodnih nagrada, a u sljedeća će dva mjeseca sudjelovati u službenim programima petnaest međunarodnih filmskih festivala.
Nominacije za Oskara objavit će se 16. siječnja iduće godine, a dodjela nagrada održat će se u Los Angelesu 2. ožujka.
Uz “Halimin put”, snimljen u produkciji “Arkadene”, u konkurenciji za hrvatskog predstavnika za prestižnu filmsku nagradu bili su još filmovi “Obrana i zaštita” Bobe Jelčića, “Sonja i bik” Vlatke Vorkapić, “Svećenikova djeca” Vinka Brešana i “Zagonetni dječak” Dražena Žarkovića. (Novi list)