Safira Tobar Ivelich pripadnica je treće generacije doseljenih Hrvata. Trenutno radi na projektu pod nazivom “Identitet kraja svijeta: Patagonije, Ognjene zemlje i Antarktika koji podržavaju Sveučilište Magallanes i Ministarstvo prosvjete Čilea. Istraživanje kojim se bavi doprinosi povećanju datoteka digitalne knjižnice Patagonije Aike

Safira Tobar Ivelich rođena je u Punta Arenasu u Čileu, pripadnica je treće generacije doseljenih Hrvata. Ima hrvatsko državljanstvo i bila je na Croaticumu prije dvije godine, a studirala je i povijest i kulturnu baštinu. Trenutno radi na projektu pod nazivom “Identitet kraja svijeta: Patagonije, Ognjene zemlje i Antarktika koji podržavaju Sveučilište Magallanes i Ministarstvo prosvjete Čilea, da ojača prosvjetu i istraživanja u područjima humanističkih i društvenih znanosti te umjetnosti.
Istraživanje kojim se bavi doprinosi povećanju datoteka digitalne knjižnice Patagonije Aike. Podatke mora najprije naći na hrvatskom, a onda napisati recenziju na španjolskom. Ova digitalna knjižnica ima slobodni pristup raznim datotekama u svijetu. Što se tiče vrste datoteka u pitanju su stare novine hrvatske zajednice u Punta Arenasu, a prva publikacija u regiji su tjedne novine “Male novine “iz 1905. Petar Gašić bio im je vlasnik i odgovorni urednik, a zatim slijedi Domovina (1908. – 1910. ), kasnije preimenovana u Novo doba, pod uredništvom Lucasa Bonačića Dorića i Juana Tutranica do 1911. Naime, novine su gotovo u potpunosti na hrvatskom jeziku, osim nekih manjih španjolskih članaka. Još jedna zanimljivost je povijest Čilea na hrvatskom jeziku. Usto, primjer su i korištenje riječi koje u oba jezika imaju različito značenje.
(S.T.I.)