Hrvatski inovatori osvojili su devet odličja na izložbi Japan Design and Invention Expo, održanoj u tokijskom izložbenom i kongresnom centru The Tokyo Big Sight.

Najuspješniji hrvatski izložak u Japanu, bila je “roto rašpa”, autora Ivana, Tomislava i Romana Krunića, koji su uz zlatnu medalju dobili i posebnu nagradu.

Zlatna odličja osvojile su i inovacije Nikel Prive, autorice Mirjane Brlečić, Kontracepcijska spirala za pse, autora Almira Karabegovića, Multifunkcionalno komunalno električno vozilo, autora Vjekoslava Majetića i Mini elektronski boks Pavla Potočkog.

Srebrna odličja dobili su BodyRecog, Anite Bušić, Željezničko-cestovni prijelaz RLC23, Zvonimira Viduke i Integrirani tehnički podsustav za inteligentnu vojnu i zaštitnu odjeću, Dubravka Rogalea i Snježane Firšt Rogale s Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu.

Najnovije postignuće hrvatski inovatori i poduzetnici ostvarili su nakon niza međunarodnih uspjeha tijekom prošlih dvadesetak godina diljem svijeta.

Hrvatski inovatori sudjelovali su na izložbi u Tokiju u organizaciji Saveza hrvatskih inovatora i Saveza inovatora Zagreba uz potporu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i Hrvatske gospodarske komore. Hrvatsko izaslanstvo u Tokiju je primio hrvatski veleposlanik Dražen Hrastić.

Izložba održana u najvećem japanskom izložbenom prostoru okupila je velik broj inovacija iz svih vodećih azijskih inovacijskih velesila i privukla brojne posjetitelje, što hrvatski uspjeh čini još značajniji, zaključuje zagrebački Savez inovatora.
(Hina)