Na 5. azijskoj konferenciji za književnost i knjižarstvo u Japanu dodijeljena je po peti put Nagrada Vladimir Devide za najbolji haiku. Glavnu nagradu osvojio je hrvatski haiku pjesnik Boris Nazansky. Ove godine na natječaju je sudjelovalo 400 pjesnika, dosada najviše, iz 54 zemlje

Na 5. azijskoj konferenciji za književnost i knjižarstvo u Japanu dodijeljena je po peti put Nagrada Vladimir Devide za najbolji haiku. Glavnu nagradu osvojio je hrvatski haiku pjesnik Boris Nazansky.
Jedinu međunarodnu književnu nagradu s imenom hrvatskog autora osnovao je prije pet godina u okviru azijskog think-tanka IAFOR u Osaki tadašnji hrvatski veleposlanik u Japanu dr. Drago Štambuk, neposredno nakon smrti Vladimira Devidea, istaknutog japanologa i promicatelja haiku poezije u Hrvatskoj i na jugoistoku Europe. Dr. Štambuk stalni je izbornik i presuditelj, a njegov izbor pojedinačnih pjesama i njihov plasman, javnosti je 5. travnja pred sudionicima 5. azijske konferencije za književnost i knjižarstvo u Osaki proglasila Emiko Miyashita, izaslanica dr. Akita Arime – predsjednika Međunarodnog haiku društva (HIA) koje podržava natjecanje. Nagrada se, prema odluci utemeljitelja Štambuka, daje za književnu izvrsnost i transcendira podjelu haiku poezije na klasičnu i modernu.
Ove godine na natječaju je sudjelovalo 400 pjesnika, dosada najviše, iz 54 zemlje. Svaki je natjecatelj mogao dostaviti samo jedan haiku na engleskom. Najzastupljeniji su bili američki (86; 21%) i hrvatski (47; 12%); slijedili su ih, redom i brojem, pjesnici iz Kanade, Velike Britanije, Indije, Australije, Srbije, Brazila itd.

Veliku nagradu osvojio je hrvatski haidžin Boris Nazansky za sljedeći haiku:
pregnancy
shape of the dark side
of the crescent moon

U užem izboru bili su i hrvatski autori Dubravko Korbus i Nikola Đuretić, a u širem Štefanija Ludvig, pa je tako i ovaj put Hrvatska potvrdila glas „haiku velesile“, s obzirom na brojnost pjesnika i njihovu nagrađivanost. Potonje je, vjeruje se, zahvaliti Devideovom promicanju haiku forme, kao i osjetljivosti hrvatskih pjesnika na prirodu i oduhovljenu ljepotu njihove domovine.
Poveznice s rezultatima 5. natječaja Vladimir Devide Haiku Award: iafor.org i iafor2.org
(dhk.hr)