Knjiga sadrži zanimljive i informativne tekstove o povijesnom razvoju svih 128 naselja sa statusom grada, više od 400 vrhunskih suvremenih fotografija, oko 40 arhivskih fotografija i više od 120 starih razglednica i prikaza naših gradova

Iako je Hrvatska površinom malena država, njezine su prirodne cjeline vrlo različite, a podjednak bismo zaključak mogli steći promatramo li hrvatske gradove. U čemu se razlikuju, primjerice, geografski ne toliko udaljeni Pazin i Rovinj, Sisak i Petrinja, Karlovac i Ozalj ili Vrgorac i Ploče? Što pak povezuje neke udaljenije gradove, poput Osijeka i Varaždina, Čakovca i Ogulina, Zaboka i Belišća ili Malog Lošinja i Komiže?
Svaki grad priča je za sebe, a u nekima od njih, poput najstarijih Visa, Staroga Grada i Trogira, ta priča traje već 2400 godina. Uz ove prelijepe antičke gradove upoznajte slikovite srednjovjekovne i ništa manje zavodljive novovjekovne gradove te otkrijte koje gradove možemo svrstati među slobodne kraljevske ili stare hrvatske, a koje među industrijske, turističke ili satelitske.
Naime, ova knjiga sadrži: zanimljive i informativne tekstove o povijesnom razvoju svih 128 naselja sa statusom grada, više od 400 vrhunskih suvremenih fotografija, oko 40 arhivskih fotografija, od kojih su mnoge dosad rijetko objavljene i više od 120 starih razglednica i prikaza naših gradova. Knjigu je u kolovozu ove godine izdala Mozaik knjiga.
(www.mvinfo.hr)