Tradicionalni, 26. Hrvatski folklorni festival, u sklopu kojeg je održan 4. Dječji hrvatski folklorni festival, organizirao je Hrvatski dušobrižnički ured iz Frankfurta na Majni

Tradicionalni, 26. Hrvatski folklorni festival, u sklopu kojeg je održan 4. Dječji hrvatski folklorni festival, održan je 24. lipnja u KulturundSportzentrum ‘Martinsee’ u Heusenstammu kod Offenbacha na Majni u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni.

Na festivalu je nastupilo deset dječjih folklornih skupina iz hrvatskih katoličkih misija (HKM) i zajednica (HKZ) u Njemačkoj.

Prije festivala Službu riječi predvodio je dušobrižnik u Hrvatskoj katoličkoj župi Frankfurt am Main fra Ivan Čikara. Domovina je pozdravljena himnom uz pratnju skupine mladih iz Offenbacha, a pozdravne riječi prisutnima uputili  su gk RH u Frankfurtu Vladimir Duvnjak i gradonačelnik HeusenstammaHalilÖztas, koji su poželjeli sudionicima festivala puno uspjeha. Festival je otvorio delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina.

U prosudbenoj komisiji bili su prof. Srebrenka Šeravić, folkloristica i bivša rukovoditeljica Odjela za kulturu Hrvatske matice iseljenika, i Iva Cvetko, koreografkinja i stručna voditeljica prema kriterijima Hrvatskoga društva folklornih koreografa i voditelja, koje su došle iz Zagreba.

Folklorne skupine pjesmom i plesom pokazale su bogatstvo hrvatske tradicijske kulture.

Folklorna skupina HKM Offenbach izvela je dječje pjesme i igre Baranje a folklorna skupina HKM Gelsenkirchen-Bochum pjesme, plesove i igre Međimurja – ‘Piceki i koke’. Folklorna skupina HKZ Stuttgart-Bad Cannstatt izvela je pjesme i plesove Slavonije -’Slavonski motivi’. Folklorna skupina HKZ Ravensburg izvela je pjesme i plesove Međimurja. Folklorna skupina HKŽ Main-Taunus/Hochtaunus izvela je plesove Baranje. Folklorna skupina HKM Darmstadt izvela je plesove Međimurja afolklorna skupina HKŽ München kolo iz Runovića – ‘Igraj kolo naokolo’. Folklorna skupina HKŽ Frankfurt am Main izvela je pjesme i plesove iz Međimurja – ‘Raca plava’afolklorna skupina HKM Mainz pjesme i plesove Hercegovine – ‘Linđo’. Folklorna skupina HKZ Filderstadt izvela je dječje igre, pjesme i plesove Međimurja.

Delegat Komadina zahvalio je svim sudionicima i okupljenima, a potom su članice prosudbene komisije uručile zlatne medalje predstavnicima skupina. Program je vodila Branka Barišić.

U zabavnom dijelu nastupili su TS iz HKZ Filderstadt ‘Ruža’ i DJ Ivan Bilandžija.
(IKA)

Fotogalerija