U vezovskoj povorci, u kojoj je ove godine rekordan broj skupina, nastupili su i Hrvati iz SAD-a, članovi TPS «Hrvatska loza» iz Chicaga, potom Hrvati iz Austrije, Mađarske, BiH…

Svečanim mimohodom 70-ak folklornih skupina s oko pet tisuća izvođača središtem grada, 6. srpnja je u Đakovu održana središnja priredba u petak svečano otvorenih 48. Đakovačkih vezova.
Uz folklorne skupine iz Slavonije, Baranje te cijele Hrvatske, u njoj su se našle i inozemne, od Kanade, SAD-a, Austrije, Mađarske, BiH, Slovačke i dr. Iz Kanade su na Vezove stigli predstavnici ukrajinskog plesa i pjesme, 40-ak izvođača plesne i folklorne skupine «Viter» iz Edmontona te 26 izvođača iz ukrajinskog plesnog ansambla «Troyanda», Selkirk, Manitoba.
Povorku je, noseći hrvatski barjak, predvodio gradonačelnik i predsjednik smotre Zoran Vinković, a u povorci su i ove godine bile okićene svatovske zaprege, njih 48, brojni jahači, uzgajivači autohtone pasmine pasa – hrvatskog ovčara, a posebno zanimljiv bio je prolazak Prve kandžijaške udruge «Kruševica 2010.».
Na platou ispred katedrale povorku su pratili crkveni i svjetovni dužnosnici među kojima i nadbiskup đakovačko-osječki mons. dr. Đuro Hranić, osječko-baranjski dožupani Željko Kraljičak i Dragan Vulin te drugi.
Po prolasku mimohoda središtem grada, u katedrali je održano misno slavlje, a tijekom dana na ljetnoj pozornici u Strossmayerovom parku traje cjelodnevni folklorni program uz nastup domaćih i inozemnih folklornih skupina. Tu će navečer, uz program «Slavonijo, zemljo plemenita», biti zatvoreni 48. Đakovački vezovi, a središnji dio zatvaranja je tradicionalni izbor najljepših narodnih nošnji, uz tamburaški program. (http://www.braniteljski-portal.hr)

Doznajte više

Video