U sklopu 28. Međunarodnog filmskog festivala u Trstu bit će prikazano jedanaest hrvatskih filmova. Svi filmovi u dugometražnomom i dokumentarnom natjecateljskom programa na ovome će festivalu imati svoju talijansku premijeru. 

U sklopu 28. Međunarodnog filmskog festivala u Trstu bit će prikazano jedanaest hrvatskih filmova. Riječ je o jednom od vodećih filmskih festivala u Italiji, koji je programski fokusiran na nove trendove u kinematografijama srednje i istočne Europe. Uz bogatu ponudu filmova, donosi i prateći industrijski program, poput scenarističkog Eastweeka i koprodukcijskog foruma When East Meets West.

U međunarodnoj konkurenciji igranih dugometražnih filmova prikazuje se nagrađivani S one strane Zrinka Ogreste koji je s kinodistribucijom nedavno započeo u zemljama Beneluxa i manjinska koprodukcija Dobra žena Mirjane Karanović. U konkurenciji dokumentarnih filmova našla se još jedna hrvatska manjinska koprodukcija, Houston, imamo problem! Žige Virca. Svi filmovi u ova dva natjecateljska programa na ovome će festivalu imati svoju talijansku premijeru.

U kratkometražni natjecateljski program uvrštena je Zvir Miroslava Sikavice te dvije hrvatske manjinske koprodukcije, Crveno Toma Waszarowa i Sretno, Orlo! Sare Kern. U konkurenciju animiranih filmova ušli su Grad duhova Marka Dješke i Pokretni elementi Marka Tadića.

U posebnom dijelu programa, u kojem se predstavljaju filmovi koji su započeti na industrijskom dijelu tršćanskog festivala, korpodukcijskom forumu When East Meets West, bit će prikazan dokumentarni film Iza lica zrcala Katarine Zrinke Matijević. Na tom istom forumu bit će predstavljen novi projekt Une Gunjak, film Alfa u produkciji bosanskog SCCA/pro.ba i hrvatskog Nukleus filma.

Takva su pravila Ognjena Sviličića imat će posebnu projekciju u suradnji s teatrom Muggia, dok će manjinska koprodukcija Sieranevada Cristija Puiua biti prikazana u programu koji predstavlja novi rumunjski film. Više o festivalu možete saznati na službenoj festivalskoj stranici. http://www.triestefilmfestival.it/
(Culturenet.hr)