Hrvatski filmovi Pismo ćaći’, Zimsko čudo, animirani film Otac, Kad svane dan i dokumentarac Posljednja ambulantna kola Sofije uvršteni su u uvršteni su u program 36. međunarodnog filmskog festivala koji se održava od 25. siječnja do 4. veljače 2013.

Hrvatski filmovi ‘Pismo ćaći’ Damira Čučića i ‘Zimsko čudo’ (Winter/Miracle) u režiji riječke redateljice Željke Sukove i brazilskog redatelja Gustava Becka, animirani film ‘Otac’ skupine autora te manjinske hrvatske koprodukcije ‘Goltzius and the Pelican Company’ Petera Greenawaya, ‘Kad svane dan’ Gorana Paskaljevića i dokumentarni film ‘Posljednja ambulantna kola Sofije’ uvršteni su u program 36. međunarodnog filmskog festivala u Göteborgu, Švedska, koji se održava od 25. siječnja do 4. veljače 2013.

Hrvatsko-brazilsko-danski eksperimentalni dokumentarac ‘Zimsko čudo’ i igrani film ‘Goltzius and the Pelican Company’ nastao u koprodukciji Nizozemske, Hrvatske, Francuske i Velike Britanije prikazat će se u programu Visionarer (Vizionari) koji je posvećen uzbudljivim filmskim ostvarenjima koja pomiču granice sedme umjetnosti.
U istom programu prošle je godine prikazan film ‘Marijine’ Željke Sukove, a ove godine redateljica će u Göteborgu osobno predstaviti svoj novi film o proljeću emocija i jeseni vjere, o ljubavi, mržnji, istini i fikciji, sniman tijekom 2012. u Rijeci i u Rio de Janeiru.
Hrvatski filmovi bit će u programu Visionarer prikazani uz bok novim filmovima svjetskih filmaša kao što su Apichatpong Weerasathakul, Denis Côté i Marjane Satrapi. Film ‘Zimsko čudo’ doživio je svjetsku premijeru na CPH:DOX-u u Kopenhagenu krajem 2012, a ‘Goltzius i Pelican Company’ dosad je prikazan na Filmskom festivalu u Utrechtu i na Međunarodnom filmskom festivalu u Rimu.
‘Pismo ćaći’ Damira Čučića nastao u produkciji Hrvatskog filmskog saveza prikazat će se u programu DEBUTER posvećenom debitantskim filmovima, a srpsko-hrvatska koprodukcija ‘Kad svane dan’ redatelja Gorana Paskaljevića u programu MASTARE (Pobjednici) zajedno s novim filmovima Harmonyja Korinea, talijanskog redatelja Marca Bellocchija i dr.
‘Kad svane dan’ priča je o umirovljenom profesoru glazbenog Miši (Mustafa Nadarević), koji spletom neobičnih okolnosti otkriva svoje pravo porijeklo. Film je bio kandidat srpske kinematografije u selekcijskom procesu Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma. ‘Pismo ćaći’ je pobjednički film prošlogodišnjeg Festivala igranog filma u Puli. Riječ je o hibridu dokumentarnog i igranog filma koji se bavi odnosom oca (Mate Gulin) i sina (Milivoj Beader).
U programima Göteborga bit će prikazane i dvije hrvatske koprodukcije koje su osvojile niz zapaženih nastupa na međunarodnim filmskim festivalima. Kratkometražni animirani film ‘Otac’ skupine autora (među kojima je i hrvatski animator Veljko Popović) i koproduciran od hrv. kuće Bonobostudio bit će prikazan u programu Maximerat Animerat, posvećenom animiranim filmovima koji svojim tehnikama ‘transcendiraju kulturne i jezične barijere’. (Podsjetimo da će ‘Otac’ uskoro biti prikazan i u natjecateljskom programu prestižnog Međunarodnog filmskog festivala kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu). ‘Posljednja ambulantna kola Sofije’ bugarskog redatelja Iliana Meteva i u koprodukciji hrvatskog Nukleus filma bit će prikazana u programu Festivalfavoriter, u kojem se prikazuju filmovi koji su obilježili recentnu festivalsku sezonu.
Međunarodni filmski festival u Göteborgu najveći je filmski festival u Skandinaviji, a s više od 200 000 posjetitelja godišnje spada i među najveće svjetske festivale. Jedanaestodnevna manifestacija ove godine prikazuje 500 filmova iz 84 zemalja. Otvara je najskuplja i najveća norveška produkcija svih vremena, epska filmska priča ‘Kin-Tiki’ u režiji Espena Sandberga i Joachima Rønninga, a fokus festivala ove je godine na čileanskoj kinematografiji.
Glavna festivalska nagrada Draken (Zmaj) dodjeljuje se najboljem nordijskom filmu. Počasni Zmaj dodijelit će se ove godine njemačkoj redateljici Margarethe von Trotta. Umjetnička direktorica festivala je Marit Kapla, a počasni predsjednik festivala je švedski art-redatelj Roy Andersson.(Culturenet.hr)