Na ovogodišnjem 50. izdanju prestižnog Međunarodnog filmskog festivala bit će prikazana četiri hrvatska dugometražna igrana filma te će, uz debitantski dugometražni film Ivone Juke “Ti mene nosiš”, publika moći vidjeti “Kosca” Zvonimira Jurića, “Takva su pravila” Ognjena Sviličića i “Zvizdan” Dalibora Matanića

Na ovogodišnjem 50. izdanju prestižnog Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima, koji se održava od 3. do 11. srpnja, bit će prikazana četiri hrvatska dugometražna igrana filma te će, uz debitantski dugometražni film Ivone Juke “Ti mene nosiš”, publika moći vidjeti “Kosca” Zvonimira Jurića, “Takva su pravila” Ognjena Sviličića i “Zvizdan” Dalibora Matanića.
U industrijskom dijelu festivala bit će predstavljene tri hrvatske manjinske koprodukcije koje su dobile potporu HAVC-a.
Debitantski dugometražni film “Ti mene nosiš” redateljice Ivone Juke bit će prikazan u natjecateljskom programu East of the West koji donosi prve i druge filmove talentiranih redatelja iz istočne Europe i bivšeg Sovjetskog Saveza, priopćili su u ponedjeljak iz HAVC-a. Film koji je nastao u produkciji 4Filma i koprodukciji slovenskog Vertigo/Emotionfilma i srpskog Sloan Film Productiona, u nacionalnoj distribuciji pogledalo je više od pet tisuća gledatelja te je dobio izvrsne kritike, a prikazivanje na Karlovim Varima bit će mu međunarodna premijera.
“Kosac” će biti prikazan u programu deset filmova po izboru kritičara Varietyja, “Takva su pravila” uvršten je u program Another View (Drugi pogled) koji donosi djela koja nude svjež i kreativan pristup filmskoj formi i kontekstu, dok će “Zvizdan” biti prikazan u programu Horizonti (Horizons) koji donosi pretpremijerna prikazivanja filmova nagrađenih na drugim festivalima, a koji idu u širu distribuciju. Jurićev “Kosac” premijeru je imao na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu nakon čega je prikazan na više svjetskih festivala, a na Pulskom filmskom festivalu 2014. osvojio je tri Zlatne Arene (najbolja glavna i sporedna muška uloga te kamera) i nagradu Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji film u Nacionalnom programu.
“Takva su pravila” premijerno je prikazan u programu Horizonti Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, gdje je Emir Hadžifahizbegović nagrađen za najbolje glumačko ostvarenje. Na festivalu u Karlovim Varima film će biti prikazan nakon uspješnog nastupa na međunarodnim filmskim festivalima u Sydneyu i Curitibi (Brazil), gdje je dobio sjajne kritike.
“Zvizdan” Dalibora Matanića prvi je hrvatski naslov koji je nakon 34 godine uvršten u program Un Certain Regard Filmskog festivala u Cannesu, gdje je ovjenčan Nagradom žirija, a uskoro kreće u hrvatsku i međunarodnu distribuciju.
Na jednodnevnoj prezentaciji novih dugometražnih filmova iz srednje i istočne Europe Works in Progress, koja je namijenjena međunarodnim distributerima, prodajnim agentima i koordinatorima festivalskih programa, bit će predstavljene dvije hrvatske manjinske koprodukcije koje su dobile potporu HAVC-a.
“Houston, imamo problem!” Žige Virca nastao je u koprodukciji hrvatskog Nukleus Filma i Rosa u režiji Denijala Hasanovića i koprodukciji hrvatske kuće Focus Media. U programu Docu Talents from the East bit će predstavljen dokumentarni film “Četiri putovnice” u režiji Mihajla Jevtića i koprodukciji hrvatskog Fade In-a.
Međunarodni festival u Karlovim Varima jedan je od najstarijih i najprestižnijih europskih filmskih festivala A kategorije na kojem se godišnje prikaže više od dvjestotinjak najnovijih filmskih naslova, a hrvatski filmovi redovito gostuju na ovoj manifestaciji. Nagrade na festivalu u posljednjih su 15-ak godina osvojili “Maršal” Vinka Brešana (2000.), “Tu” Zrinka Ogreste (2004.), “Armin” Ognjena Sviličića (2007.), “Nije kraj” Vinka Brešana (2009.), “Neka ostane među nama” Rajka Grlića (2010.), a lani je nagradu za najbolji kratkometražni dokumentarni film dobio “Autofocus” Borisa Poljaka.
(tportal.hr)

Doznajte više o Karlovym Varyima