Hrvatsku predstavljaju dugometražni filmovi ‘Ljudožder vegetarijanac’ Branka Schmidta, koji je uvršten u službenu konkurenciju festivala i ‘Kotlovina’ Tomislava Radića, uz čije će prikazivanje biti organizirana posebna večer posvećena Hrvatskoj pod nazivom ‘Welcome to Croatia’. Prikazat će se i kratkometražni filmovi Hane Jušić, te animirani filmovi Darka Vučenika i Veljka Popovića.

 

Hrvatski filmovi predstavit će se na petom izdanju CinEasta – Festivala srednjeeuropskog i istočnoeuropskog filma http://www.cineast.lu/2012 , koji će se održati od 11. do 28. listopada, na trinaest lokacija u Luksemburgu i drugim gradovima, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Festival donosi više od 90 projekcija filmskih radova iz 12 postkomunističkih zemalja, kao i brojna popratna događaja. Ove godine festival je proširio krug zemalja koje sudjeluju, uz Estoniju, Latviju i Litvu, tu su i tri zemlje bivše Jugoslavije, Hrvatska, Srbija i Slovenija.

Hrvatsku predstavljaju dugometražni filmovi ‘Ljudožder vegetarijanac’ Branka Schmidta, koji je uvršten u službenu konkurenciju festivala i ‘Kotlovina’ Tomislava Radića, uz čije će prikazivanje biti organizirana posebna večer posvećena Hrvatskoj pod nazivom ‘Welcome to Croatia’.

Prikazat će se i kratkometražni filmovi ‘Onda vidim Tanju’ Jurja Lerotića, ‘Zimica’ Hane Jušić, te animirani filmovi ‘Velika avantura gospodina Šmrkljića’ Darka Vučenika i ‘Dove sei, amor mio’ Veljka Popovića.

Hrvatski nastup upotpunjen je prikazivanjem hrvatske koprodukcije ‘Parada’ Srđana Dragojevića i animiranog filma ‘Otac’, u kojem je jedan od redatelja Veljko Popović.

Festival će ugostiti hrvatsku producenticu Antoniju Dubravku Carnerud, koja će predstaviti film ‘Kotlovina’ te sudjelovati na radionici producenata pod nazivom CinEastPro na temu koprodukcije.
(Hina/Culturenet)