Filmovi će, od 12. do 25. travnja, obići više međunarodnih filmskih festivala u Dresdenu, Tusconu, Nashvilleu, Kijevu, Busanu, New Yorku, Linzu i Bruxellesu

Hrvatski kratkometražni filmovi će, od 12. do 25. travnja, obići više međunarodnih filmskih festivala, od Europe, Sjedinjenih Američkih Država do Južne Koreje.
U srijedu, 12. travnja, počinje festival u njemačkom Dresdenu, FilmFest Dresden, na kojem se prikazuju kratki igrani film Zvjerka redateljice Daine O. Pusić i Vučje igre, animirani film Jelene Oroz. Nakon gostovanja u Dresdenu, Zvjerka će biti prikazana i na Međunarodnom filmskom festivalu u Arizoni čije 25. izdanje počinje 14. travnja u gradu Tucsonu, te na Filmskom festivalu u Newport Beachu koji se održava od 21. do 28. travnja.
U četvrtak ,14. travnja, počinje Filmski festival u Nashvilleu u američkoj saveznoj državi Tennessee, na kojem će biti prikazana Belladonna autorice Dubravke Turić. Belladonna potom putuje na Međunarodni festival kratkometražnog filma u Kijev, koji počinje 20. travnja, a zatim se prikazuje na Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Busan, koji se održava od 22. do 26. travnja u tom južnokorejskom gradu. Film je uvršten u program Curtain Call koji donosi pregled nagrađivanih filmova s prestižnih festivala, dok se u natjecateljskom programu festivala prikazuje Cvijeće mlade redateljice Judite Gamulin.
Eksperimentalno-dokumentarni film Sve, još uvijek, u orbiti u režiji Dane Komljena i Jamesa Lattimera prikazuje se u New Yorku na festivalu Art of the Real, dok još jedan eksperimentalni naslov, Trkač Tome Zidića, igra na Međunarodnom filmskom festivalu Buffalo Niagara, koji se održava od 13. do 17. travnja.
Na Međunarodnom filmskom festivalu Crossing Europe, koji se održava u austrijskom Linzu od 20. do 25. travnja, u programu Cinema Next Europe bit će prikazan kratki film Hane Jušić Da je kuća dobra i vuk bi je imao, dok će krajem travnja na Festivalu kratkometražnog filma u Bruxellesu biti prikazani Medo mali Igora Jelinovića i Minjonja njanjonja Josipa Lukića.
(HAVC)