Ukupno dvanaest hrvatskih filmova u dva natjecateljska i dva nenatjecateljska programa bit će prikazanood 4. do 12. kolovoza

Na ovogodišnjem DokuFestu, koji se od 4. do 12. kolovoza održava u Prizrenu, bit će prikazano ukupno dvanaest hrvatskih filmova u dva natjecateljska i dva nenatjecateljska programa – izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar. U »Balkan dox« natjecateljskom programu bit će prikazani dugometražni dokumentarni filmovi »Život od milijun dolara« Roberta Zubera te »Buffet željezara« Gorana Devića. »Moj život bez zraka« Bojane Burnać, također je u ovom programu.
Ovim filmovima pridružuje se i jedna manjinska hrvatska koprodukcija, dugometražni dokumentarac »Svaka dobra priča je ljubavna priča« redateljskog dvojca Rajka Grlića i MatjažaIvanišina. Hrvatsku selekciju unutar »Balkan dox« programa zaključuje kratkometražni film Borisa Poljaka »Oni samo dolaze i odlaze«, do sada nagrađen u Oberhausenu i na Danima hrvatskog filma.
Natjecateljski međunarodni program kratkih filmova uključuje nekoliko hrvatskih ostvarenja. Od igranih filmova to su »Po čovika« Kristine Kumrić i manjinska hrvatska koprodukcija »Sretno, Orlo!« Sare Kern. Od animiranih filmova u programu su »GamerGirl« redateljice Irene Jukić Pranjić te dvije manjinske hrvatske koprodukcije – »Manivald« ChintisLundgren te »Aerodrom« Michaele Muller.
Nedavni pulski pobjednik, film »Kratki izlet« Igora Bezinovića, igrat će u nenatjecateljskom programu »Fakeitsoreal«. U nenatjecateljski program »Kozmička ljubav« uvršten je kratkometražni animirani film Brune Razuma »Tajni laboratorij Nikole Tesle«, koji je rađen tehnikom lutka filma.
DokuFest je najveći filmski festival na Kosovu, a posljednjih se godina istaknuo kao jedan od značajnijih festivala dokumentarnog filma u regiji. Uz šest natjecateljskih selekcija festival jednaku važnost posvećuje i brojnim posebnim programima. (HINA)