Dva naša kratkometražna filma svoje će svjetske premijere imati u programu 67. Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu: igrani ‘U plavetnilo’ Antonete Alamat Kusijanović uvršten je u program Generation 14plus, a animirana ‘Ježeva kuća’ u Generation Kplus

Dva hrvatska kratkometražna filma svoje će svjetske premijere imati u programu 67. Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu: igrani ‘U plavetnilo’ Antonete Alamat Kusijanović uvršten je u program Generation 14plus, a animirana ‘Ježeva kuća’ u Generation Kplus.

Generation je natjecateljski program Berlinalea u kojem se prikazuju filmovi koji su tematski i estetski posvećeni djeci i mladima. Program se sastoji od dva dijela: Generation Kplus i Generation 14plus, najboljim filmovima dodjeljuju se Kristalni medvjedi i novčane nagrade, a svake ga godine posjeti više od 65.000 gledatelja.

U sekciji Generation 14plus prikazat će se ‘U plavetnilo’, kratkometražni igrani film Antonete Alamat Kusijanović, nastao u produkciji filmske udruge Motion iz Hrvatske i slovenskog Blade Productiona. Priča je to o trinaestogodišnjoj Juliji i njezinoj majci koje bježeći od obiteljskog nasilja dolaze na idilični otok gdje je Julija provela djetinjstvo. Julija se žarko želi ponovno zbližiti sa svojom najboljom prijateljicom Anom. No Ana je zaljubljena i Julija joj više nije toliko važna. Njezino odbijanje ponovno otvara Julijine stare rane.

U programu Generation Kplus prikazat će se animirani film ‘Ježeva kuća’, adaptacija poznate basne Branka Ćopića, koji kroz priču o susretu ježa i nekoliko šumskih zvijeri – lisice, vuka, divlje svinje i medvjeda, progovara o važnosti doma. Redateljica je Eva Cvijanović. Ježeva kuća nastala je tehnikom stop-animacije u kanadsko-hrvatskoj koprodukciji. Film vjerno slijedi slavni predložak Branka Ćopića, i to na tri jezika: narator hrvatske verzije je Rade Šerbedžija, engleske glumac Kenneth Welsh (Twin Peaks), a francuske glumica France Castel.
(HRT)