Na 71. izdanju Filmskog festivala u Cannesu, koji je počeo 8. i traje do 19. svibnja 2018. prikazat će se tri hrvatske manjinske koprodukcije pa će tako u programu ’15 dana autora’ (La Quinzaine des réalisateurs) biti prikazan dugometražni igrani film “Teret” Ognjena Glavonića, a u ‘Tjednu kritike’ (La Semaine de la Critique) dugometražni animirani dokumentarni film Anje Kofmel “Chris the Swiss” te kratkometražni igrani film Yorgosa Zoisa “Treća vrsta”, priopćio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Hrvatski producent Oliver Sertić sudjelovat će na platformi Producers on the Move, a HAVC će i ove godine promovirati hrvatsku kinematografiju u sklopu Filmskog sajma, dodaje se u priopćenju.

Dugometražni igrani film “Teret”, koji će biti prikazan u programu “15 dana autora”, režirao je Ognjen Glavonić, koji je i scenarist filma, a u glavnim ulogama pojavljuju se Leon Lučev, Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović i Ivan Lučev. Hrvatski koproducent je Ankica Jurić Tilić (Kinorama).

Leon Lučev u filmu glumi Vladu, vozača kamiona za vrijeme NATO-ova bombardiranja Srbije 1999. godine, kojemu je zadatak da od Kosova do Beograda preveze tajanstven teret. Kada napokon obavi posao, Vlada se treba vratiti kući i suočiti s posljedicama svojih djela.

Program “15 dana autora” (La Quinzaine des Réalisateurs), koji se ove godine održava od 9. do 19. svibnja, predstavlja nova redateljska imena otkrivajući autore snažnih i jedinstvenih poetika. Kroz povijest program je pažnju šire publike i kritike skrenuo na neke od najuspješnijih redatelja današnjice poput Wernera Herzoga, Martina Scorseseja i Kena Loacha.

Priča filma “Chriss the Swiss” prati mladog švicarskog novinara koji je ubijen tijekom rata u bivšoj Jugoslaviji. Dok redateljica rasvjetljava okolnosti njegove smrt, animirani dijelovi izmjenjuju se s dokumentarnim snimkama.

Anja Kofmel potpisuje režiju i scenarij filma, a hrvatski koproducent je Siniša Juričić (Nukleus film).

Redatelj filma “Treća vrsta” je Yorgos Zois koji je ujedno i koscenarist uz Konstantinu Kotzamani, a hrvatski koproducent je Siniša Juričić (Nukleus film). U Trećoj vrsti u glavnim su ulogama: Alexandros Vardaxoglou, Effi Rabsilber, Nikos Hanakoulas i Miankhail Waris Awalgul.

Program “Tjedan kritike” (La Semaine de la Critique) najstarija je nenatjecateljska sekcija Filmskog festivala u Cannesu koja se ove godine po 57. puta održava od 7. do 19. svibnja. U sklopu ‘Tjedna kritike’ prikazuju se prvi ili drugi igrani filmovi redatelja iz cijeloga svijeta te se na taj način nastavlja njegovati tradicija otkrivanja novih talenata. Imena poput Bernarda Bertoluccija, Alejandra Gonsáleza Iñárittua i Gaspara Noéa imala su projekcije u ovom programu. Više informacija možete pronaći na ovoj poveznici.

Hrvatski producent Oliver Sertić sudjelovat će na platformi Producers on the Move, koja se održava u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu, od 10. do 14. svibnja.

Producers on the Move zamišljen je kao platforma za umrežavanje s ciljem poticanja europskih filmskih koprodukcija. Sudionike očekuju predavanja, radionice, pitchinzi i sastanci ‘jedan na jedan’ s filmskim stručnjacima te im se pruža mogućnost da dobiju prostor za promociju u međunarodnom industrijskim publikacijama. Osim Sertića, na platformi će sudjelovati još 19 producenata, a više informacija, kao i popis svih sudionika možete pronaći na službenoj stranici EFP-a.

Hrvatski audiovizualni centar u Cannesu

Hrvatski audiovizualni centar jedanaestu godinu predstavlja hrvatsku kinematografiju na Filmskom sajmu (Marché du film) pa će tako u sklopu market-projekcije biti prikazani dugometražni igrani film Antonia Nuića “Mali”, dugometražni igrani film Sare Hribar i Marka Šantića “Lada Kamenski”, dugometražni igrani film Bobe Jelčića “Sam samcat” te dokumentarni dugometražni igrani film Damiana Nenadića “Dani ludila”.

Predstavnici Centra će kroz publikacije, sastanke te digitalne platforme filmskim profesionalcima na sajmu (kupcima i festivalskim selektorima) ponuditi dovršene hrvatske filmove svih rodova i vrsta. Centar će također biti na raspolaganju, kao logistička i lobistička podrška, svim hrvatskim autorima i producentima koji će ove godine u Cannesu pregovarati o svojim tekućim i budućim poslovima.

U svrhu promocije aktualne hrvatske filmske produkcije izdana je promotivna publikacija New Croatian Features & Shorts II/2018 s fokusom na nove hrvatske filmove, koja se može preuzeti na ovoj poveznici.

U svrhu promocije kratkometražnog filma, HAVC je osigurao prostor za hrvatske naslove na Short Film Corneru – platformi za susrete, umrežavanje, razmjenu ideja i promociju među profesionalcima s kratkometražne filmske scene.

Riječ je o filmovima “After Party” Viktora Zahtile, “Skoro ništa: i dalje noć” Davora Sanvincentija, “Blink” Jakova Labrovića, “Čistačica” Matije Vukšića, “Biciklisti” Veljka Popovića, “Kako se kalio čelik” Igora Grubića, “Lovettovi” Igora Bezinovića, “Marica” Judite Gamulin, “Siguran let” Alda Tardozzija, “‘Stranac’ u mojoj glavi” Petre Balekić te “White Trash” Sunčice Ane Veldić.
(Hina)