Svjetske će premijere imati dva hrvatska kratkometražna filma: ‘U plavetnilo’ Antonete Alamat Kusijanović i ‘Ježeva kuća’ Eve Cvijanović

Na 67. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, koje će se održati od 9. do 19. veljače, svjetske će premijere imati dva hrvatska kratkometražna filma: ‘U plavetnilo’ Antonete Alamat Kusijanović i ‘Ježeva kuća’ Eve Cvijanović bit će prikazani u programu Generation, a producent Luka Venturin jedan je od polaznika platforme Berlinale Talents.

Generation je natjecateljski program Berlinalea u kojem se prikazuju filmovi koji su tematski i estetski posvećeni djeci i mladima. Program se sastoji od cjelina Generation Kplus i Generation 14plus, najboljim filmovima dodjeljuju se Kristalni medvjedi i novčane nagrade, a svake ga godine posjeti više od 65.000 gledatelja. U programu Generation Kplus prikazat će se animirani film Ježeva kuća, adaptacija poznate basne Branka Ćopića, koji kroz priču o susretu ježa i nekoliko šumskih zvijeri – lisice, vuka, divlje svinje i medvjeda, progovara o važnosti doma. Ježeva kuća prva suradnja kanadskog Nacionalnog filmskog odbora (NFB) i neke hrvatske produkcijske kuće u posljednjih 40 godina. Produkciju potpisuju Jelena Popović (NFB) i Vanja Andrijević (Bonobostudio), a uz Ivanu Bošnjak i Thomasa Johnsona, autore uspješnog lutka-filma Simulacra (2014) koji su ovdje bili zaduženi za modeliranje lutaka, na animaciji je radio i slavni autor Tim Allen, suradnik Tima Burtona i Wesa Andersona.

U sekciji Generation 14plus prikazat će se U plavetnilo, kratkometražni igrani film Antonete Alamat Kusijanović koji govori o Juliji, trinaestogodišnjoj djevojci koja se nakon nekoliko godina odsustva nastoji ponovno zbližiti sa svojom najboljom prijateljicom iz djetinjstva. No njezina prijateljica je zaljubljena i Julija joj više nije toliko važna. Producenti filma su Barbara Vekarić i Vlaho Krile (Motion) te Zoran Dževerdanović (Blade Production), a film je kao projekt razvijan na Short Film Stationu u sklopu programa Berlinale Talents 2016.

U sklopu festivala održava se i sajam audiovizualne industrije Europski filmski sajam (European Film Market, EFM). Hrvatski audiovizualni centar na sajmu će imati svoj štand u muzeju Martin-Gropius-Bau, gdje će zainteresirani festivalski selektori, distributeri i ostali filmski profesionalci moći dobiti sve informacije o suvremenoj hrvatskoj kinematografiji. Za potrebe promocije i plasmana izdana je i posebna publikacija What’s Cooking in Croatia? usmjerena na promociju i plasman novijih hrvatskih naslova svih rodova i vrsta.

Ovogodišnje izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu održat će se od 9. do 19. veljače 2017. godine, a više informacija o programu potražite na njegovoj službenoj stranici.
(HAVC)