Svjetsku premijeru na tom prestižnom mjestu imat će film ‘S one strane’ Zrinka Ogreste dok će se u programu European Shooting Stars predstaviti glumica Tihana Lazović. U okviru festivalskog sajma audiovizualne industrije European Film Market, Hrvatski audiovizualni centar imat će štand u muzeju Martin-Gropius-Bau, na kojem će se moći dobiti sve informacije o suvremenoj hrvatskoj kinematografiji

Na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, koji počinje 11. veljače, predstavit će se i hrvatski filmaši – svjetsku premijeru na tom prestižnom mjestu imat će film ‘S one strane’ Zrinka Ogreste dok će se u programu European Shooting Stars predstaviti glumica Tihana Lazović.
Na platformi Berlinale Talents predstavit će se redateljica i scenaristica Antoneta Alamat Kusijanović te producent Tibor Keser, a posjetitelji festivala imat će priliku upoznati hrvatsku kinematografiju i na štandu Hrvatskog audiovizualnog centra u okviru festivalskog sajma audiovizualne industrije European Film Market.
Ogrestin film, psihološka drama o ženi koja ne može pobjeći od događaja iz prošlosti, dio je službenog programa Panorama 66. izdanja Berlinalea, koji tradicionalno odabire filmove ‘s jakim autorskim vizijama’.
Scenarij su napisali Mate Matišić i redatelj, a glavne uloge tumače Ksenija Marinković i Lazar Ristovski. Glume, među ostalima, Robert Budak, Toni Šestan, Tena Jeić Gajski, Vinko Kraljević, Marija Tadić, Alen Liverić te Tihana Lazović, koja će se predstaviti u programu posvećenom novim glumačkim nadama europske kinematografije.
Među deset odabranih za European Shooting Stars Lazović je ušla ponajviše zahvaljujući filmu ‘Zvizdan’ Dalibora Matanića. Taj će se program održati prvog vikenda Berlinalea, a sudionici će se imati priliku upoznati s nekim od najznačajnijih europskih casting agenata, casting directora i ostalih ključnih imena europske filmske industrije.
Tihana Lazović treća je hrvatska glumica odabrana u prestižno društvo mladih europskih glumaca i glumica – Marija Škaričić sudjelovala je 2011., a Zrinka Cvitešić 2010.
Ove godine sudjeluju, među ostalima, mladi glumci iz dviju hrvatskih manjinskih koprodukcija, Atli Oskar Fjalarsson iz ‘Vrabaca’ Runara Runarssona te Daphne Patakia iz ‘Treme’ Yorgosa Zoisa.
Berlinale Talents, platforma usmjerena umrežavanju i usavršavanju, predstavit će Antonetu Alamat Kusijanović, redateljicu, scenaristicu i producenticu koja potpisuje nekoliko kratkometražnih filmova i niz suradnji sa svjetski priznatim filmskim kompanijama, te Tibora Kesera, koji u Restartu radi kao producent i izvršni producent, polaznik je brojnih radionica, a surađuje i sa scenarističkom platformom Palunko Hrvatskog filmskog saveza.
U okviru festivalskog sajma audiovizualne industrije European Film Market, Hrvatski audiovizualni centar imat će štand u muzeju Martin-Gropius-Bau, na kojem će se moći dobiti sve informacije o suvremenoj hrvatskoj kinematografiji. Za potrebe promocije i plasmana izdana je i posebna publikacija ‘Keep an Eye on Croatian Features: Berlinale 2016’ o dugometražnim filmovima čiji se završetak planira do svibnja ove godine.
Na tom će se sajmu organizirati i sajamske projekcije filmova ‘Život je truba’ Antonija Nuića, ‘S one strane’ Zrinka Ogreste i ‘Narodni heroj Ljiljan Vidić’ Ivana Gorana Viteza, namijenjene distributerima, selektorima, kupcima i ostalim filmskim profesionalcima.
Međunarodni filmski festival u Berlinu svake godine prikaže u prosjeku četiri stotine filmova u desetak sekcija, a dobitnici nagrada objavit će se na svečanoj dodjeli 20. veljače.
(HINA)