U programu 55. Međunarodnog festivala dokumentarnog i animiranog filma DOK Leipzig, koji će se održati od 29. listopada do 4. studenoga, prikazat će se i četiri hrvatske produkcije i koprodukcije

 

U programu 55. Međunarodnog festivala dokumentarnog i animiranog filma DOK Leipzig, http://www.dok-leipzig.de koji će se održati u tom njemačkom gradu od 29. listopada do 4. studenoga, prikazat će se i četiri hrvatske produkcije i koprodukcije, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.
Višestruko nagrađivana hrvatska koprodukcija “Posljednja ambulantna kola Sofije” u režiji Iliana Meteva uvrštena je u dokumentarnu konkurenciju, a “Blokada” Igora Bezinovića u dokumentarni program u kojem konkurira za nagradu “Leipzger Ring” za najbolji film na temu demokracije.
Animirani film “Otac” međunarodne grupe redatelja, među kojima je i nagrađivani hrvatski autor Veljko Popović, natječe se u međunarodnoj konkurenciji animiranih filmova, a “Plima” Alena Zanjka je uvršten u međunarodnu selekciju animiranog filma.
Bugarsko-hrvatsko-njemački dokumentarac “Posljednja ambulantna kola Sofije” premijeru je imao na festivalu u Cannesu gdje je nagrađen na Tjednu kritike, a osvojio je i Grand prix za najbolji dokumentarni film iznad 30 minuta u Karlovym Varyma. Natjecat će se u konkurenciji s još 12 filmova, većinom premijera, a nominiran je i za nagradu “Healthy Workplaces” za najbolji film na temu rada.
“Blokada” je priča o najdužem i najmasovnijem prosvjedu studenata na ovim prostorima, animirano-dokumentarni film “Otac” progovara o intimnom odnosu oca i djeteta u vrijeme velike društvene tranzicije, a “Plima” je animirani prvijenac Alena Zanjka o dvojici gradskih usamljenika koji zajedno žele popiti šalicu čaja.
Jedan od najznačajnijih europskih festivala, Dok Leipzig, osnovan je 1955. kao prvi nezavisni filmski festival u Istočnoj Njemačkoj. Godišnje ga posjeti oko 30 tisuća ljudi, a ove godine prikazuje više od 80 dokumentaraca i više od 100 kratkometražnih animiranih filmova.
Po riječima direktora festivala, Claasa Danielsena, u program su uvršteni filmovi koji daju uzbudljivu sliku svijeta u tranziciji, pa tako festival predstavlja barometar značajnih socijalnih, političkih i kulturnih promjena.
(Hina)