Deseti po redu Hrvatski dječji festival ove godine će se održati u 13. travnja u novoj koncertnoj dvorani Queens Collegea u New Yorku 

Deseti po redu Hrvatski dječji festival – New York Facebook ove godine će se održati u nedjelju, 13. travnja, s početkom u 3,00 sata u novoj koncertnoj dvorani Queens Collegea, 65 – 30 Kissena Blvd. Flushing Queens, New York.
Hrvatski festival djece i mladih je najveći kulturni projekt unutar hrvatske zajednice u SAD-u. Bogata tradicija festivala potekla je od ideje grupe hrvatskih glazbenih umjetnika iz New Yorka. S obzirom na svoja dugogodišnja profesionalna iskustva u glazbi, pjevanju, komponiranju i festivalskim nastupima, odlučili su prenijeti svoju veliku ljubav prema umjetnosti na djecu i mlade. Osim što su željeli uložiti svoj trud u rad s mladim glazbenim talentima, glazbenici su imali širu viziju vezanu uz očuvanje hrvatskog jezika i kulture.
Prvi Hrvatski dječji festival održan je 2000. godine, na zadovoljstvo hrvatske zajednice iz Astorije, HKM iz Astorije i brojnih prijatelja iz Hrvatske. Uspješna suradnja razvila se između hrvatskih kompozitora i Odbora festivala od prvog festivala pa nadalje. Dječji festival stoga je nastavljen u 2001. i 2002. godini.
Zbog velikog interesa djece koja su rasla zajedno s festivalom i stasala u tinejdžere, Odbor je 2003. odlučio podijeliti festival u dvije kategorije: Hrvatski dječji festival za djecu do 12 godina, te Hrvatski festival mladih za mladež od 12 do 18 godina. Godine 2010. održao se sedmi po redu Hrvatski festival djece i mladih. U prethodnih šest festivalskih godina, komponirano je više od 200 pjesama za djecu i mlade koji su nastupali na toj natjecateljskoj manifestaciji. Većina pjesama rad su kompozitora, tekstopisaca i aranžera iz Hrvatske, a mnoge pjesme napisali su hrvatski kompozitori iz New Yorka.
Osim pjesama, na festivalima su predstavljene originalne plesne koreografije u kojima je dosada ukupno nastupalo više od 500 djece. Nakon golubice, maskota i zaštitni znak festivala postala je i ostala raspjevana kuna. Voditelji programa proteklih festivala bili su Robert Ferlin i Barbara Kolar, a u zabavnom dijelu programa nastupali su Matko Jelavić, Đani Maršan, te Dino Jelušić.
S obzirom da je festival manifestacija na profesionalnom nivou, financijsku potporu dali su brojni sponzori. Osim njihove pomoći, festival svake godine pripremaju članovi Odbora i desetine volontera. Festival se održavao u dvorani Queens Community Collegea, a potom je odabrana bolja i atraktivnija, novoizgrađena dvorana u Frank Sinatra School of Arts u Astoriji.
Svake godine ekipa profesionalnih kamermana snima festival, a snimke se prikazuju na HTV-u. Snimka festivala može se pratiti i na hrvatskom satelitskom programu.
Ovako je bilo prošle godine Youtube