Domagoj Đukec rođen je u Frankfurtu, odrastao u Njemačkoj, a zbog posla živio je u Španjolskoj i Francuskoj. Odmore provodi u Hrvatskoj i odlično govori materinski jezik

Domagoj Đukec (38) ne samo da radi u BMW-u, nego stvara omiljene “bavarce”. On je direktor dizajna eksterijera u tom automobilskom divu, čovjek koji stoji iza vanjskog izgleda najnovijeg BMW-a serije 2 Active Tourer. Taj monovolumen prvo je vozilo ove marke s prednjim pogonom kojem su ciljana publika – obiteljski ljudi.
Domagoj Đukec rođen je u Frankfurtu, odrastao u Njemačkoj, a zbog posla živio je u Španjolskoj i Francuskoj. Ustvari, samo odmore provodi u Hrvatskoj. Ipak, odlično govori materinski jezik. Ponekad se u njegovim riječima osjeti i kajkanje, jer ipak je podrijetlom Međimurac.
– Dogodi mi se da se ne mogu sjetiti neke riječi, ali trudim se – kaže. – To što dobro govorim hrvatski mogu zahvaliti isključivo svojim roditeljima jer smo doma pričali samo hrvatski. Sjećam se da mi je tata svakodnevno čitao knjige. Znalo mi je kao djetetu to ponekad biti dosadno, no danas sam mu zahvalan na tome.
Oduvijek je volio crtati automobile, zrakoplove i znao da jednog dana to želi raditi profesionalno.
Kada je trebalo upisati fakultet, Domagoj je odvagnuo više opcija i odlučio se za Sveučiište Pforzheim. Bio je izrazito motiviran, a svaki trenutak koristio je za praksu. Pred kraj studija dobio je stipendiju od Audija.
Nakon fakulteta zaposlio se u Volkswagenovu dizajnerskom studiju u Barceloni. Već tada imao je ponude da dođe u BMW, no dvoumio se.
Zato mu se ponuda Jeana Pierea Plouéa, tada vodećeg dizajnera i šefa dizajnerskoga tima u Citroënu u Parizu, činila savršenom.
Imao je 33 godine kada je postao svjetski slavan – redizajnom Citroëna C5, ali i radom na drugim modelima. Došla su priznanja.
I tako se našao u smirenom, obiteljskom Münchenu. Pa i sam intenzivno počeo razmišljati o vlastitoj obitelji. Možda mu je zato i projekt BMW-a tako dobro uspio.
Đukeci su inače vrlo čvrsto povezana familija – kaže, starija sestra Zvjezdana sa suprugom i djecom i on često dolaze roditeljima Katarini i Anđelku u Frankfurt, a zajednički odmori u Hrvatskoj prava su tradicija.
Đukec ima hrvatsku putovnicu. Iako je odavno mogao uzeti njemačko ili francusko državljanstvo, nikad to nije poželio. A danas je, uostalom, otkako smo u EU, puno lakše. I možda se ne namjerava vratiti, no zgodni dizajner nada se da će se oženiti Hrvaticom. Dakako, iz ljubavi.

Opširnije