Folklornom gala priredbom na glavnom trgu u Šopronu završili su 12. Hrvatski dani. Dva dane je trajao šaroliki vjerski i kulturni program koji je mjesna hrvatska samouprava priredila zajedno s različitim društvima

Folklornom gala priredbom na glavnom trgu u Šopronu 29. lipnja završili su 12. Hrvatski dani. Dva dane je trajao šaroliki vjerski i kulturni program koji je mjesna hrvatska samouprava priredila zajedno s različitim društvima. U subotu je predstavljena zbirka članaka Regionalne studije VI., čije težište je ove godine Prvi svjetski rat i putovanje „Po staza naših starih“. Organizator i predsjednik hrvatske samouprave u Šopronu je Franjo Pajrić.
Prilikom Hrvatskih dana u crkvi Sv. Ivana Krstitelja posvećena je statua hrvatskoga župnika Jurja Draškovića Trakošćanskoga. Juraj Drašković Trakošćanski (1599.-1650.) bio je đerski biskup u 17. stoljeću, usko povezan s gradom Šopronom i crkvom Ivana Krstitelja. U svojem testamentu je naredio, da kani biti pokopan u kripti ove stare crkve. Drašković je darovao novac za održavanje crkve a utemeljio je i šopronsku jezuitsku gimnaziju, koja se nalazi preko puta crkve. Iz zahvalnosti i poštovanja vjernici su mu načinili grb i statut.
Povodom 100. obljetnice atentata u Sarajevu, u zbirci članaka Regionalne studije VI., objavili su dnevnik Koljnofca Ambruša Šinkovića iz Prvoga svjetskoga rata. Dnevnik je autentični dokument vremena, pisan na lokalnom dijalektu koji sadržava mnogo germanizama, što je osobina hrvatskoga idioma u ovim krajevima.
Prije godinu dana grupa iz Koljnofa, s konjima i automobilima, odlučila je slijediti put kojim su praoci gradišćanskih Hrvata išli iz stare domovine. Za 2015. planiraju drugi dio akcije „Po staza naših starih“.
(Hrvatska redakcija ORF-a)