U domu kulture, dvorani za tjelesni odgoj mjesne škole, na pozornici, svoj su program naizmjenično prezentirali KUD-ovi i pjevački zborovi, orkestri, mladi plesači školarci, čak njih osamnaest, koji djeluju pod ravnanjem Đure Jeranta iz Pečuha. Nastupio je i KUD Drava (Lukovišće), Podravka (Barča), ženski pjevački zbor i orkestrar Podravka (Martinci) i orkestar Vizin iz Pečuha

Kod zavičajne kuće u Lukovišću/Lakócsi, pograničnom selu u južnoj Mađarskoj, prije desetak dana okupljale su se brojne kulturno-umjetničke družine i tamburaške grupe da bi svojom pjesmom, igrom i svirkom obogatile tradicionalnu priredbu Hrvatski dan.
U toj seoskoj kući nekoć je stanovao Pavo Jelić, opančar koji je svoj zanat izučio u Sigetu kod nekog hrvatskog majstora. Njihove proizvode kupovali su ne samo mještani već se odlazilo i na vašare (sajmove) i preko Drave u hrvatska naselja.

Čula se pjesma KUD-ova i mjesne Drave koja okuplja mladež iz Lukovišća, Novog Sela, Brlobaša i Potonje. Znatiželjni mještani mogli su u kući na kanate pokrivene šopom pogledati izložbu o hrvatskoj narodnoj nošnji ili u dvorištu pratili razigranu improvizaciju plesača i svirača.
Sveta misa počela je u šest sati u mjesnoj crkvi uz „pavine” (crkvene zastave) i u narodnu nošnju obučene Hrvatice, iako ne u takvom broju kao ranijih godina. Velečasni Ilija Čuzdi je na hrvatskom služio euharistijsko slavlje.
U domu kulture, dvorani za tjelesni odgoj mjesne škole, na pozornici, svoj su program naizmjenično prezentirali KUD-ovi i pjevački zborovi, orkestri, mladi plesači školarci, čak njih osamnaest, koji djeluju pod ravnanjem Đure Jeranta iz Pečuha. Ponosimo se, dakako, i našim KUD-om Drava (Lukovišće), Podravkom (Barča), ženskim pjevačkim zborom i orkestrom Podravka (Martinci), orkestrom Vizin iz Pečuha. Nakon programa u susjednoj zgradi pokraj škole, u bivšem domu kulture, slijedio je domjenak uz prijateljske razgovore.
Treba čestitati domaćinima na njihovom trudu, maru i zalaganju, u prvom redu Ružici Bunjevac, predsjednici mjesne Hrvatske samouprave i njezinim brojnim pomagačima.
(zornicanova.hu)